Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Onno van Veldhuizen: €œDat zijn wel de vragen die me bezig houden €

458540 HKEB8014

Schijnveiligheid of niet? Sinds het begin van de coronacrisis woedt de discussie over de vraag of mondkapjes helpen of juist averechts. Wat burgemeester en voorzitter van de veiligheidsregio Twente Onno van Veldhuizen betreft, mag dat nog wel even zo blijven.

Ernst Bergboer | 1Twente

Er zijn andere landen in Europa, deelstaten in Duitsland, die wat anders kunnen omgaan met de anderhalve meter omdat ze geloven in maskers en handschoentjes. Gezien alle consequenties die die anderhalve meter heeft, vind ik wel dat we die discussie nog eens goed moeten voeren.

Maskenpflicht
Van Veldhuizen realiseert zich dat hij daarmee controverse op kan roepen. Dat is natuurlijk een heilig huisje. De RIVM zegt dat het schijnveiligheid biedt, dus het is heel gevaarlijk als de voorzitter van de veiligheidsregio en de burgemeester van Enschede dit zegt, maar er zijn er ook een hoop die het even goed voorhebben met de volksgezondheid als wij, waar een Maskenpflicht geldt.

Kwakzalvers in de publieke ruimte?
Met het verstrijken van de tijd, wordt de vraag hoe lang we deze staat van samenleven vol gaan houden. Van Veldhuizen kijkt naar de toekomst en zoekt een verstandige weg terug naar de samenleving zoals we die twee maanden geleden kenden. De vraag of mondkapjes en handschoenen ons daarbij kunnen helpen, vindt hij relevant. Zijn dan alle mensen die Maskenpflicht voorschrijven kwakzalvers in de publieke ruimte? Ik wil dat toch echt nog wel een keer goed begrijpen, en ik denk dat ik niet de enige ben.

Complotdenkers en in Sinterklaas geloven
Misschien was het dat verlangen naar ouderwets normaal die op Koningsdag voor deze tijden ongewoon veel mensen naar de Enschedese binnenstad dreef. Een situatie die, volgens Van Veldhuizen, evengoed nog heel beheersbaar was. Verreweg de meeste mensen , stelde hij, houden zich gewoon heel goed aan die anderhalve meter.

Op social media barstte het meningengeweld over die trek naar de binnenstad stevig los. Daar zaten ook uitingen tussen van mensen die niet geloven dat corona echt gevaarlijk is. Dat ontlokte de burgemeester een ongezouten reactie. Dat zijn mensen die op hoge leeftijd ook nog in Sinterklaas geloven. Je hebt natuurlijk altijd complotdenkers, maar daar kunnen we de wereld niet op draaien.

Anderhalf jaar ¦
Van Veldhuizen heeft een termijn in gedachten als het gaat om de vraag wanneer we weer normaal kunnen gaan doen. Anderhalf jaar. Ik hoop dat we dat halen. Dat we dan een vaccin hebben en dat het virus zich niet muteert in nog een andere variant, maar je kunt de natuur niet beheersen. In die anderhalf jaar - gesteld dat het dat gaat worden - moeten er keuzes worden gemaakt. Dat kan niet anders.

Maar hoe? Op basis van welke criteria? En wie bepaalt die? Dat zijn de vragen die de komende periode beantwoord moeten gaan worden. Van Veldhuizen: Als duizend mensen een verhaal vertellen over verlies van een baan en honderd over verlies aan gezondheid, wie wint het dan met one man, one vote ?

Kijk hieronder naar het hele gesprek met Onno van Veldhuizen in 1Twente Vandaag. Op onze site vind je meer fragmenten en kun je alle afleveringen in zijn geheel terugzien.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.