Enschede

Nieuwe gigant in pand Hudson's Bay Enschede, stad verwacht tot miljoen Duitse bezoekers

Op de ruiten van het voormalige Hudsonâs Bay-pand wordt de komst van supermarkt 2 Brüder al aangekondigd. Het zou gaan om een tijdelijke pop-up store. Maar directeur Ronald Versluis zegt: âWij gaan niet meer weg.â

458846 797392
Mandy de Jong | Tubantia

Hiermee lijkt een einde te komen aan de maandenlange zoektocht naar een nieuwe huurder voor het grote winkelpand aan het H.J. van Heekplein. Op 16 mei opent de tijdelijke pop-up store van 2 Brüder op de begane grond. Daarna wordt op de tweede verdieping een zogeheten foodcourt ingericht. Over de invulling van de eerste verdieping wordt nog nagedacht. De volledige winkel zou dan begin 2021 opengaan. âMaar dat is wishful thinkingâ, zegt directeur Ronald Versluis eerlijk.

84 soorten sambal2 Brüder is al ruim 55 jaar gevestigd in het centrum van Venlo en richt zich voornamelijk op de Duitse kooptoerist. Het winkelcentrum telt daar twee verdiepingen met een verkoopoppervlakte van 5000 vierkante meter en ruim 20.000 verschillende producten.

Versluis over het concept: âWe hebben de grootste koffieafdeling van Nederland, een waanzinnige snoepafdeling, een visafdeling en een slagerij. Een assortiment zoals je dat nog niet hebt gezien. We verkopen bijvoorbeeld 84 soorten sambal.â 2 Brüder is volgens Versluis een van de grootste supermarkten van Nederland, en heeft ruim tweehonderd medewerkers (170 fte) in dienst. Enschede wordt de tweede locatie.

Waarom Enschede? De stad is volgens de directeur te vergelijken met Venlo. âBeide steden hebben een groot achterland met Duitse kooptoeristen en het zijn gezellige winkelsteden. Het voordeel van Enschede ten opzichte van Venlo is dat hier meer studenten zijn.â

20.000 extra bezoekers Hudsonâs Bay sloot 30 december 2019 de deuren aan het H.J. van Heekplein. Het winkelpand (16.000 vierkante meter) werd begin maart verkocht. Een groep Twentse vastgoedbeleggers rond Henk Maassen van den Brink uit Hertme werd de nieuwe eigenaar.

Binnenstadsmanager Duco Hoek van de gemeente Enschede: âHet is een mooi concept met een winkel die in Venlo voor veel bezoekers zorgt.â Jaarlijks doen 3,5 miljoen mensen daar hun boodschappen. âJe ziet wel dat de Duitse regio rondom Venlo dichter bevolkt is dan hier. Maar als 2 Brüder hier voor 1 miljoen bezoekers kan zorgen, dan zijn dat wel 20.000 extra bezoekers in de week.â Hoek hoopt dat de supermarkt nog meer Duitse bezoekers naar de Enschedese binnenstad trekt.

Parkeren
Punt van aandacht is nog wel de logistiek. De bevoorrading van de supermarkt is volgens Hoek aan de achterzijde van het pand goed te regelen. Maar hoe moet dat straks met al die winkelkarretjes? âDat kan mogelijk rechtstreeks via de parkeergarage Mooienhof. Daar moeten we met elkaar nog naar kijken. Ik denk dat we blij moeten zijn met deze nieuwe huurder.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.