Enschede

VIDEO | Theater na de Dam: Vrij!

Vijfhonderd (piep)jonge acteurs, veertig lokale projecten. Theater na de Dam vertelt verhalen van oorlog en bevrijding. Artistiek leider Karine Roldaan van de Theatermakerij, verantwoordelijk voor de Enschedese productie was bij 1TwenteVandaag.

458963 HKEB8408
Ernst Bergboer | 1Twente

âHaalden jullie nooit kattenkwaad uit?â Dat is een vraag waar een volwassene, zeker een volwassen theatermaker, niet snel op zou komen, denkt Roldaan. Kinderen wel. âDat is de kracht van dit project.â

Vrij! - de Enschedese productie - is gebaseerd op de verhalen van vier ouderen, die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve ondervonden. âWe hebben al in februari een gesprek met hen gehad, met jongeren. Bewust.â Volgens Roldaan draait het om de wisselwerking tussen jong en oud.

Gelegenheidsdoelen
âHet was 22 februari 1944.â De scènes uit de preview van gisteren beginnen met dat zinnetje. Een datum die bij veel Enschedeërs in het geheugen gegrift staat. Veertig burgers vonden de dood bij een vergissingsbombardement van Britse en Amerikaanse Liberators. Die geallieerde bommenwerpers namen deel aan operatie âBig Weekâ, bedoeld om de Duitse vliegtuigindustrie uit te schakelen. Slecht weer belemmerde het zicht en een aantal bommenrichters uit de luchtvloot, op zoek naar een gelegenheidsdoel om bommen te lossen voordat er rechtsomkeert gemaakt werd, zag Arnhem, Nijmegen, Deventer en Enschede voor Duitse steden aan.

Elf jongeren namen deel aan Vrij!, vertelde Roldaan. âNormaal gesproken maken we een voorstelling, gebaseerd op de verhalen van ouderen. Dat kon niet dit jaar door corona.â Voordeel was wel dat er nu op locatie gewerkt kon worden. âWe zijn met de kinderen en een regisseur en camera, naar de plekken gegaan waar het is gebeurd.â

Première en tv
Vrij! ging gisteren online in première op de website van de theatermakerij. Vanavond om zes uur is de drieëntwintig minuten durende film ook op tv te zien bij 1Twente. Hij wordt gedurende de hele avond en nacht elke twee uur herhaald.

Hieronder vindt je de video van het hele gesprek met Karine Roldaan.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.