Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Theater na de Dam: Vrij!

458963 HKEB8408

Vijfhonderd (piep)jonge acteurs, veertig lokale projecten. Theater na de Dam vertelt verhalen van oorlog en bevrijding. Artistiek leider Karine Roldaan van de Theatermakerij, verantwoordelijk voor de Enschedese productie was bij 1TwenteVandaag.

Ernst Bergboer | 1Twente

Haalden jullie nooit kattenkwaad uit? Dat is een vraag waar een volwassene, zeker een volwassen theatermaker, niet snel op zou komen, denkt Roldaan. Kinderen wel. Dat is de kracht van dit project.

Vrij! - de Enschedese productie - is gebaseerd op de verhalen van vier ouderen, die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve ondervonden. We hebben al in februari een gesprek met hen gehad, met jongeren. Bewust. Volgens Roldaan draait het om de wisselwerking tussen jong en oud.

Gelegenheidsdoelen
Het was 22 februari 1944. De scènes uit de preview van gisteren beginnen met dat zinnetje. Een datum die bij veel Enschedeërs in het geheugen gegrift staat. Veertig burgers vonden de dood bij een vergissingsbombardement van Britse en Amerikaanse Liberators. Die geallieerde bommenwerpers namen deel aan operatie Big Week , bedoeld om de Duitse vliegtuigindustrie uit te schakelen. Slecht weer belemmerde het zicht en een aantal bommenrichters uit de luchtvloot, op zoek naar een gelegenheidsdoel om bommen te lossen voordat er rechtsomkeert gemaakt werd, zag Arnhem, Nijmegen, Deventer en Enschede voor Duitse steden aan.

Elf jongeren namen deel aan Vrij!, vertelde Roldaan. Normaal gesproken maken we een voorstelling, gebaseerd op de verhalen van ouderen. Dat kon niet dit jaar door corona. Voordeel was wel dat er nu op locatie gewerkt kon worden. We zijn met de kinderen en een regisseur en camera, naar de plekken gegaan waar het is gebeurd.

Première en tv
Vrij! ging gisteren online in première op de website van de theatermakerij. Vanavond om zes uur is de drieëntwintig minuten durende film ook op tv te zien bij 1Twente. Hij wordt gedurende de hele avond en nacht elke twee uur herhaald.

Hieronder vindt je de video van het hele gesprek met Karine Roldaan.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.