Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

We shoppen te veel in Enschede! Of valt het allemaal wel mee?

459173 shopping mall 1316787 1920

Twee keer binnen een week haalde Enschede het landelijke NOS-nieuws vanwege (vermeende) overvolle winkelstraten. Veroorzaken we zelf een probleem, of valt het wel mee?

Lilian ten Donkelaar & Teun Staal | Tubantia

De NOS illustreerde afgelopen weekeinde een nieuwsbericht over drukke binnensteden met beelden van de Kalanderstraat in Enschede, waarop het leek alsof je hier op zaterdag over de hoofden kan lopen. En een paar dagen ervoor noemde onderzoeksbureau Locatus de Klanderij in Enschede als winkelgebied waar het drukker dan aanvaardbaar zou zijn. Enschede had daarbij zelfs de dubieuze eer om in één rijtje te staan met de Kalverstraat in Amsterdam, de Spuistraat in Den Haag en Hoog Catharijne in Utrecht.

Het was te doen
Gaan we in Enschede ons boekje volledig te buiten? Burgemeester Onno van Veldhuizen vindt het allemaal wel meevallen. Hij is op de hoogte van de drukte in de binnenstad in het afgelopen weekeinde. Wat ik van onze mensen heb begrepen, was het te doen , zegt hij in een reactie. Het hoeft op zich geen probleem te zijn dat mensen de stad bezoeken, als ze zich maar houden aan de regel van 1,5 meter afstand.

Tweede golf zou verschrikkelijk zijn
De NOS-beelden riepen de vraag op of dat wel gebeurt. Van Veldhuizen doet daarom een klemmend beroep op mensen de coronaregels - thuisblijven, afstand houden - na te leven. Daar blijven we voor waarschuwen , zegt Van Veldhuizen. Iedereen zal zichzelf steeds de vraag moeten stellen wat qua gedrag verstandig is in deze tijd. We zitten nu een week of zeven met deze beperkingen. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat de regels hun vruchten afwerpen, met dalende sterftecijfers en minder patiënten op de ic-afdelingen. Het zou verschrikkelijk zijn als dat door een tweede coronagolf teniet wordt gedaan.

Foto lijkt heel druk
Willen we in Enschede dan zo graag winkelen dat we het risico op de koop toe nemen? Volgens Nicole Workel, bestuurslid van Winkelhart Enschede, loopt het allemaal niet zo n vaart. Een foto vertekent nogal, zegt ze. Van de voorkant lijkt het op zo n foto heel druk, maar als je van bovenaf kijkt, dan zie je dat mensen wel degelijk 1,5 meter afstand houden.

Passantentellingen: steeds drukker
Wekelijkse passantentellingen laten wel zien dat het in de binnenstad van Enschede de afgelopen weken behoorlijk drukker is dan in een gemiddelde winkelstraat. Dat lijkt het beeld van de foto te bevestigen. Voor de maatregelen van 23 maart was dat nog niet zo en liep Enschede keurig in de pas. Gertjan Slob, onderzoeksdirecteur van Locatus, stelde bij de NOS hardop de vraag of gemeenten en winkeliers op zulke drukke momenten niet beter moeten gaan handhaven.

Genoeg politie om te controleren
Dat gebeurt allang, zegt Workel. Alle winkels hebben hun maatregelen getroffen. Met ontsmetten van mandjes en karretjes, met 1,5 meter afstand houden. Wij vinden dat de klant verder zelf verantwoordelijk is. Waar eventueel toch drukte op straat ontstaat, ligt een taak voor politie en handhaving, zegt ze. En nu er geen voetbal is en de horeca is dicht, heeft de politie genoeg capaciteit.

Oproep aan winkels: ga open
Dus kunnen mensen rustig komen winkelen? Wij doen bewust geen oproep om te komen winkelen, want dat vinden we niet sympathiek. Maar wij hebben onze collega s in de binnenstad wel opgeroepen om weer open te gaan. Want we zien dat de grote ketens ook langzaam weer opengaan, en dat trekt toch publiek. Mensen zijn heel goed in staat om voor zichzelf te besluiten of dat kan of niet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.