Enschede
Politiek
Interview
Portret

'Omtzigt-mondkapje' in Enschede gemaakt: "Al zo'n 50 bestellingen binnen"

Woensdag keerde Pieter Omtzigt voor even terug op het Binnenhof om zijn zetel in de Tweede Kamer in te nemen. Op zijn mondkapje de inmiddels befaamde uitspraak: 'Pieter Omtzigt. Functie: elders Kamerlid'. Het CDA-kamerlid liet dat kapje in Enschede maken.

MONDKAPJE OMTZICHT
Bewerking Coen Krukkert © Rola Ftouni

De wensen van Omtzigt

Taglat Dibo van atelier Stage53 aan de Walstraat had geen idee dat hij met het bekende kamerlid aan het praten was toen deze belde om zijn bestelling door te geven. Ook toen Omtzigt uiteindelijk langskwam in het atelier wist Taglat niet precies wie hij voor zich had: "Klanten zeiden me dat het Pieter Omtzigt was."

"Hij vertelde precies wat zijn wensen waren wat betreft de tekst en het logo die erop moesten komen te staan." Die tekst betreft dus de zin die het hele formatieproces tot stilstand liet komen. Daarnaast liet Omtzigt ook het logo van de Tweede Kamer erbij op drukken.

Klant kiest

Dat de tekst die hij op het kapje moest zetten zo omstreden was, wist Taglat op dat moment niet. "Ik wist wel dat er iets aan de hand was in de politiek, maar wist niet precies hoe de situatie in elkaar zat. Ik voldoe gewoon aan de wensen van mijn klanten. Zij kiezen het ontwerp, daar stel ik verder geen vragen over."

20201211 COENKRUKKERT exp2 93
Taglat Dibo in zijn atelier aan het werk © Rola Ftouni

Nette man

Taglat was uiteindelijk zo'n 3 uur bezig met het maken van het mondkapje voor Omtzigt, die uiteindelijk erg tevreden was met het eindresultaat. "Het is een gezellige man. Bij binnenkomst kwam hij rustig zitten en hebben we veel gepraat. Echt een nette man met een heel leuk innerlijk."

20201211 COENKRUKKERT exp2 96
Het Omtzigt mondkapje © Rola Ftouni

Foto

Dinsdag liet Omtzigt het mondkapje al aan het publiek zien, toen hij via zijn Twitter-account voor het eerst reageerde op de ontwikkelingen rondom zijn persoon. In een aantal tweets bedankte hij voor de steun die hij in de dagen daarvoor mocht ontvangen en liet hij weten woensdag aanwezig te zijn bij de installatie van de nieuwe Kamer waar hij zijn zetel in zou nemen. Bij die berichtjes stuurde hij alvast een foto van zijn mondkapje mee. Een dag later liep hij er het Binnenhof mee op.

Bestellingen

En dat viel op. Inmiddels heeft Taglat al zo'n 50 bestellingen binnen van mensen die het mondkapje van Pieter Omtzigt ook willen hebben. "Ik had wel verwacht dat mensen het mondkapje bij hem zouden zien, maar ik had niet verwacht dat ze hem daardoor zelf ook zouden bestellen."

20201211 COENKRUKKERT exp2 95
© Rola Ftouni
icon_main_quote_red_glyph

"In de toekomst hoop ik meer te kunnen maken voor hem, zoals een net pak in plaats van een mondkapje."

Taglat Dibo

Nieuwe klant

Taglat is zelf tevreden met het eindresultaat. "Ik ben een perfectionist, dus dit moest ook perfect zijn. Uiteindelijk is het geworden zoals Pieter Omtzigt, en zoals ik, het graag wilden zien." Bovendien hoopt hij er na deze bestelling een nieuwe klant bij te hebben. "In de toekomst hoop ik meer te kunnen maken voor hem, zoals een net pak in plaats van een mondkapje. Je weet maar nooit.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.