Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Sleutels naar de herinnering

459583 HKEB8744

Twaalfhonderdvijftig Enschedeërs verloren twintig jaar geleden hun huis. In een allesverwoestende klap. Een aantal van hen verloor vrijwel alles. Hadassa Meijer is een van hen. Zij heeft nog wel de sleutels van haar oude huis aan de Renbaanstraat. En herinneringen.

Ernst Bergboer | 1Twente

Twintig jaar geleden stond ik in een grote pan te roeren. Ik was op een jeugdweekend. Eten maken voor zestig mensen, stampot rauwe andijvie. Dat maak ik eigenlijk nooit meer; misschien heeft het er iets mee te maken.

Van de kaart geveegd
Dat laatste zegt ze met een lachje en een twinkeling in haar ogen. Hadassa Meijer zit op een bankje op het Kroedthofteplein, pal tegenover de plek waar zij voor het eerst zelfstandig woonde. Dat plezier duurde een jaar. Tot alle huizen aan de Renbaanstraat van de kaart werden geveegd.

Het eerste wat we tegen elkaar zeiden toen we hoorden dat ons huis er niet meer stond, mijn huisgenootje en ik, was: Ben ik blij dat ik die stapel studentenafwas niet heb weggewerkt! Meijer lacht er nog altijd om, maar in haar verhaal hoor je dat het pas later echt tot haar doordrong. Ze vertelt dat de boer van de kampeerboerderij waar ze op dat moment was binnenkwam en meldde dat er een ramp in Enschede was gebeurd. Hoe vaak gebeurt er nou een ramp in Nederland? We vonden het eerst wel grappig.

Dat raakt je in de kern
Ze vertelt hoe ze, vier dagen na de ramp, voor het eerst met een groep tegelijk in een bus de wijk in mag. Via de Deurningerstraat reed due bus de Renbaanstraat in. Met een fotoboek in de hand. Dan denk je eerst: misschien valt het nog mee, misschien staat er nog wat. Maar dan rij je de bocht om en kijk je voor het eerst je eigen straat in. Er was niets meer. Puin. Stenen. Scherven.

Dat raakt je in de kern , zegt Meijer. Hoe je je kleedt, wat je eet, hoe je je huis inricht. Wie je daar ontvangt ¦ Als dat allemaal wegvalt, gaat ook de binnenkant schudden.

Overwinning
Na zes jaar, zwanger van haar tweede, keert Meijer in de wijk terug. Ze woont nu in wat eens haar achtertuin was. Dat voelde ook wel een beetje als een overwinning. Zo van: Ik laat me er niet onderkrijgen.

De hele reportage met Hadassa Meijer zien? Hieronder vind je hem. Morgen is ze te gast in 1TwenteVandaag om te vertellen over wat de ramp heeft betekend voor haar betrokkenheid bij het Huis van Verhalen en haar raadslidmaatschap.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.