Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Na 80 jaar abrupt afscheid voor voetbalclub Zuid-Eschmarke door corona

459589 veenendaal

Voetbalclub Zuid-Eschmarke is per 30 juni definitief verleden tijd. Maar wat een feestelijk einde had moeten worden met een afscheidsfeest en een reünie, is door de coronacrisis verworden tot een vaarwel met stille trom. De laatste bal in competitieverband ooit heeft al gerold.

Erwin Waanders | Tubantia

Hij denkt nog wel eens terug aan vrijdag 6 maart. Op die dag viel tijdens de laatste algemene ledenvergadering definitief het doek voor voetbalclub Zuid-Eschmarke. De laatste voorzitter Bas Veenendaal erkent volmondig dat hij het afscheid wel iets anders had voorgesteld. Na tachtig jaar is de club niet meer. We zaten ondanks het volmondige ja van onze leden voor het opheffen van de club nog wel vol plannen , zegt Veenendaal.

Verschoven
Dat klinkt gek, maar de preses doelt op het afscheidsfeest en de reünie die al op de kalender stonden. Corona gooit nu roet in het eten, maar het zorgt bij Veenendaal niet voor frustraties. Er zijn veel ergere dingen. Een huwelijk dat uitgesteld wordt of een 50-jarig bruidspaar dat zijn bruiloft niet kan vieren. Onze reünie wordt verschoven naar volgend jaar.

Stichting
Per 30 juni wordt de band tussen de voetbalbond KNVB en de Enschedese club doorgesneden. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel blijft wel bestaan. Om lopende zaken af te wikkelen , zegt Veenendaal. Maar de club is dan echt ter ziele. We gaan verder in een stichting vrienden van Zuid Eschmarke, waar het batig saldo zal worden aangewend.

Voetballers van de club verhuizen massaal naar buurman PW en daar is Veenendaal wel blij mee. Vijf complete teams van onze club gaan over naar PW en dat is goed. Zo blijven teams die vaak al jaren met elkaar voetballen toch bij elkaar, zij het dan onder een andere naam en in een ander shirt. We proberen als Zuid Eschmarke ook een soepele overgang en instroom bij PW te bewerkstelligen. Dat doen we door te zorgen dat er ook kader mee gaat naar PW om die club niet ineens met alleen de lasten op te zadelen.

Weemoed
Het clubgebouw van de club was al verkocht aan de gemeente en het laatste seizoen speelden de teams bij Sportclub Enschede. Tot een fusie kwam het niet. Veenendaal denkt met weemoed terug. De materialen die we nog over hebben van onze club nemen we mee naar PW. Een stamtafel en oude bekers en bokalen moeten ergens een plek vinden en desnoods slaan we het ergens op, maar het zijn de laatste overblijfselen van een tachtigjarige club.

Vanaf het nieuwe seizoen wordt het aanpassen aan PW voor Veenendaal en de overige leden van Zuid Eschmarke. We gaan niet meer naar de kantine maar naar het Paviljoen , lacht de voorzitter.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.