Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse ondernemer die coronaregels aan laars lapt wordt zwaarder gestraft: zelfs sluiting van bedrijf

459592 964767

De Veiligheidsregio Twente treedt strenger op tegen ondernemers die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Volgens de landelijke richtlijn kunnen boetes tot 4000 euro worden opgelegd. Maar Twentse gemeenten willen ook verdergaan: bestuursrechtelijk handhaven. Bijvoorbeeld het opleggen van dwangsommen of het sluiten van bedrijven.

Kelly Adams | Tubantia

Met streng optreden wil de Veiligheidsregio Twente een tweede besmettingsgolf voorkomen, zegt de Oldenzaalse burgemeester Patrick Welman namens de Veiligheidsregio Twente. Het gaat goed in Twente als je het aantal besmettingen vergelijkt met het landelijke gemiddelde en dat willen we zo houden , zegt hij.

Sneller boete na waarschuwing
Om die tweede besmettingsgolf te voorkomen is het essentieel dat inwoners en ondernemers hun eigen verantwoordelijkheid nemen, aldus Welman. Vooral nu er steeds meer verruiming komt van de maatregelen. We controleren de komende tijd steekproefsgewijs bij bedrijven , aldus Welman. Bij een overtreding waarschuwen we eerst, maar we gaan sneller over tot een boete. Iedereen heeft de tijd gehad maatregelen te treffen. Hij zegt echter geen signalen te hebben dat de regels in Twente massaal worden overtreden. Dat blijkt ook uit het aantal boetes dat de afgelopen tijd is opgelegd: ongeveer tien in de afgelopen week.

Handhaven op locatie van besmetting
Vanaf de tweede week van juni is het de bedoeling dat iedereen met klachten die mogelijk wijzen op een coronabesmetting wordt getest. Bij een positieve test doet de GGD bron- en contactonderzoek om uit te vinden waar de besmetting is opgelopen. Als bijvoorbeeld blijkt dat een grotere groep mensen besmet is geraakt op een bepaalde locatie, bijvoorbeeld in de rij bij een winkelketen, dan handhaven we daar extra , zegt Samantha Dinsbach, de directeur Publieke Gezondheid van de GGD Twente.

Meer bron- en contactonderzoek
De afgelopen tijd is er veel minder bron- en contactonderzoek gedaan. Dat wordt nu opgeschaald, ook weer om die tweede besmettingsgolf te voorkomen. De GGD is druk met het werven van mensen die dat onderzoek doen, onder meer binnen de veiligheidsregio en de Twentse gemeenten. Dinsbach: Dit is geen klus van enkele weken, maar voor een langere periode. Daarvoor hebben we veel mensen nodig. Ze verwacht dat er begin juni voldoende capaciteit is in Twente om iedereen bij klachten te testen. Nu al worden onder meer zorgpersoneel, medewerkers in het basisonderwijs en kinderdagverblijf, jeugdtrainers en mensen met een contactberoep als tandarts, kapper of rijinstructeur getest.

Effect van versoepeling
De komende weken worden spannend, aldus Dinsbach en Welman. Wat is het effect van de versoepeling van de coronamaatregelen op de zorg? Vanaf 1 juni mogen de terrassen onder voorwaarden weer open. Gemeenten hebben nauw contact met de horecaondernemers om te kijken hoe dit aan te pakken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede: Marieke Amelink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.