Twente
Politiek
Video
Radio

PvdA accepteert geen dump van kernafval in grensregio

De PvdA Overijssel accepteert niet dat er opslag van kernafval in de grensregio komt. De Duitse overheid doet momenteel onderzoek naar geschikte regio’s om vanaf 2050 kernafval op te slaan. Er zijn ook gebieden in het grensgebied van Overijssel, Drenthe en Groningen in beeld.

Hoewel het kernafval pas over dertig jaar in de grond wordt opgeslagen, heeft de provincie Overijssel Duitsland al opgeroepen van deze plannen af te zien. De Duitse overheid wil het kernafval in zoutkoepels opslaan. Dat is volgens PvdA-lid Peter Hermans niet veilig: “Er zijn al ongelukken in Duitsland en de Verenigde Staten geweest”. Volgens hem kan het radioactieve materiaal in het grondwater terecht komen, omdat het 100.000 jaar actief en gevaarlijk blijft.

Kernafval
Een oplossing zou bovengrondse opslag zijn zoals in de tijdelijke opslagplaats in Ahaus. © Gesellschaft für Nuklear-Service

Oplossing

Daarom wil de PvdA dat de Duitse overheid een andere oplossing vindt. Een mogelijkheid is het kernafval bovengronds op te slaan zoals in Zeeland. Maar ook een bovengrondse opslag is in de grensregio's niet acceptabel, vindt Hermans. Hij vindt dat het radioactieve materiaal landinwaarts bewaard moet worden.

Contact

De PvdA stelt voor meteen contact op te nemen met de Duitse overheid. Volgens Hermans kan het besluitvormingsproces in Duitsland op die manier nog worden beïnvloed. Een tweede mogelijkheid is dat de minister de opslag van kernafval in zoutcavernes in het grensoverschrijdend overleg bespreekbaar maakt.

Het bezwaar van de PvdA wordt volgens Hermans ook niet te vroeg ingediend. “De Duitsers willen al in 2031 een beslissing nemen. Dan kunnen ze nu nog met de Nederlandse wensen rekening houden,” stelt hij in 1Twente Vandaag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.