Hengeloos Peil

Hans Kloosterman: "Publiek bij de FBK Games is essentieel"

Hans Kloosterman, directeur van de FBK Games, kijkt uit naar het atletiekevenement op 6 juni. Vorig jaar werd het afgelast, maar dit jaar gaan de wedstrijden hoe dan ook door. "Ja, het geeft gewoon zo'n kick en zoveel energie dat je weer naar 6 juni kunt toe werken. Dat is toch wel echt anders als vorig jaar", aldus Kloosterman. Voor de duidelijkheid: toen ging de FBK Games níet door vanwege corona. Kloosterman was afgelopen week te gast in Hengeloos Peil.

Corona-teststraten

Of er publiek aanwezig kan zijn, dat is nog onzeker. Met een verlengde avondklok en de huidige coronamaatregelen lijkt die kans klein te zijn, maar de directeur van de FBK Games heeft goede hoop dat er tóch deels publiek aanwezig kan zijn. "Voor ons is dat heel essentieel."

Een hoopvolle ontwikkeling is dat het Ministerie van Volksgezondheid werkt aan een plan om honderd nieuwe corona-teststraten te openen. Mensen kunnen zich dan laten testen voorafgaand aan een evenement. "Je ziet langzaam maar zeker dat er gewerkt gaat worden naar opening van Nederland vanaf mei of juni. Ik kan alleen maar duimen dat het voor ons precies op tijd is."

Desondanks schat Kloosterman de kans, dat het stadion helemaal vol kan zitten (zoals nu met die zogeheten 'fieldlabs', red.) heel erg klein is: "Zo'n setting is voor een kleine organisatie als de FBK Games niet haalbaar."

Videowalls met publiek

Met veertig jaar ervaring is de organisatie van de FBK normaal gesproken een geoliede machine, maar door de coronacrisis kunnen bestaande draaiboeken de vuilnisbak in. "Of het nou de inrichting is of alles wat met media te maken heeft of de routes van het publiek of de manier waarop we atleten transporteren: alles is anders."

De organisatie houdt dus alle scenario's open. Mocht er geen publiek bij kunnen zijn tijdens de FBK Games, dan wordt gedacht aan videowalls met publiek en virtueel geluid, zodat het op tv tóch lijkt dat het stadion vol zit. "We zijn aan het onderzoeken of het haalbaar is om daar een videowall neer te zetten, waarop je via Zoom kunt inloggen en op die manier live aanwezig zijn in het stadion. Daar willen we dan ook allerlei dingen met atleten mee gaan doen. Het is belangrijk dat die atleet voor en na de wedstrijd bij dat publiek is."

Augmented audio

Mogelijk wordt er ook gebruik gemaakt van augmented audio. Dit houdt in dat er echte stadiongeluiden live te horen zijn, ook voor de atleten in het stadion. "Voor de prestaties van de atleten is dat echt enorm belangrijk," zegt Kloosterman. "Dat gaat zo ver dat als een atleet wil dat er geklapt wordt, dat ook gebeurt. Het bijzondere is dat deze augmented audio gebruik maakt van echte geluiden uit het FBK-verleden. Dat wordt omgebouwd naar het geluid van nu."

FBK stoeltjes tribune 2018
Blijft het atletiekstadion leeg tijdens de FBK Games op 6 juni of mag er toch beperkt publiek naar binnen? De organisatie hoopt in elk geval op toeschouwers. © Emile Urban

Nadine Visser

Welke namen er dit jaar naar Hengelo komen, dat kan de organisatie nog niet bekend maken. De komende weken zullen zeker de eerste namen bekend worden gemaakt. "Ons programma is heel erg gericht op die atleten die willen vlammen op de Olympische Spelen. Kijk, als wij 10.000 meter op het programma hebben staan, mag jij invullen wie daar hoort te staan. Juist: Sifan Hassan. Als er honderd meter horden op het programma staan, dan hopen wij natuurlijk dat Nadine Visser aan de start staat, maar ik kan op dit moment nog geen enkele naam bevestigen."

"We hebben een programma neergezet, waarin deze atleten allemaal een plek behoren te krijgen. Of ze ook allemaal komen, hangt natuurlijk van heel veel dingen af: van hun eigen programma's richting de Olympische Spelen, van blessures. Er kan van alles gebeuren tussen nu en en 6 juni."

Hoogtijdagen

De FBK Games is voor veel atleten een belangrijk evenement. Een deel wil zich hier kwalificeren voor de Spelen en een deel ziet het als voorbereiding of wil vormbehoud tonen. Dit jaar heeft de FBK Games de wind mee. "Wij zitten drie weken voor de sluiting van de kwalificatiedatum voor de Olympische Spelen. Er zijn heel veel wedstrijden waarvan niet zeker is dat die georganiseerd kunnen worden vanwege corona, dus de sporters hebben ons ook nodig."

De Nederlandse atletiek maakt volgens Kloostermen op dit moment hoogtijdagen door. Zo staat Sifan Hassan al meer dan een jaar op nummer 1 op de wereldranglijst van alle vrouwen op alle onderdelen. "Het is gewoon één van de beste atleten ter wereld op dit moment. Dat vergeten we nog weleens, omdat ze niet zo heel vaak in Nederland is, maar dat is absoluut zo."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.