Hengeloos Peil

Collega-cultuurcoach: 'Geef Jessie de kans om dit te laten groeien'

Ineens kwamen we niet meer samen bij de voetbalclub, in de bieb of bij het zangkoor. Het afgelopen jaar merkten velen hoe ze misschien wel meer met elkaar verbonden zijn dan gedacht. Juist in díe periode begon Jessie von Piekartz als cultuurmakelaar in Hengelo. Von Piekartz was te gast bij Hengeloos Peil om te vertellen over haar werk als cultuurmakelaar. Naast haar zat Jacintha Blom, de Enschedese cultuurcoach, die Von Piekartz met haar ervaring van rake tips voorziet.

'Legaal rellen'

Von Piekartz begon afgelopen najaar. De eerste tijd gebruikte ze om het werkveld te leren kennen: waaraan heeft Hengelo behoefte en hoe kan cultuur daarbij van dienst zijn. Eén van haar eerste zichtbare initiatieven was voor de Hengelose jeugd. Jongeren mochten ‘legaal rellen' en hun frustraties botvieren op oude meubelen. Van de overblijfselen maakten zij vervolgens een kunstwerk.

Haar werk moet de maatschappij uiteindelijk beter maken. Von Piekartz: “Wij zetten cultuur in als middel binnen het sociaal domein. Ik kijk naar de behoeften vanuit de wijken en in dit geval waren het de jongeren. Samen met de Hengelose jeugdagent Lotte Asma, jongerenwerkers van Skillz en mensen van Oyfo hebben wij dit 'legale rellen' opgezet.”

'De kracht van een vereniging is tegelijk een zwakte'

Waar Von Piekartz zich vooral richt op het sociale domein, richt Jacintha Blom als cultuurcoach in Enschede meer op de amateurkunstverenigingen. “Ik ben destijds aangenomen om het culturele veld te ondersteunen. Zorgen dat de verenigingen hun blik niet alleen naar binnen richten, maar ook naar buiten”, zegt Blom.

De cultuurcoach werkt in Enschede, maar woont al jaren in Hengelo. Haar werk is het afgelopen jaar erg veranderd door corona: “De kracht van de verenigingen is ook direct een zwakte. De mooie dingen die ze maken, komen niet verder dan de repetitieruimtes. Het bereiken van een grote doelgroep is moeilijk nu.”

icon_main_quote_red_glyph

"Het gaat niet om mij. Het gaat om de verenigingen. Die moeten zichtbaarder worden en dan kan ik hen verbinden."

Jessie von Piekartz

'Het gaat niet om mij'

Blom heeft als tip aan Von Piekartz om de tijd te nemen om de stad te leren kennen. Een tip aan de gemeente Hengelo heeft ze ook: "Geef Jessie de kans om dit te laten groeien." Von Piekartz: "Ik ben nu een half jaar bezig en inderdaad nogal onzichtbaar tot nu toe. Maar dat heeft een reden. Het gaat niet om mij. Het gaat om de verenigingen. Die moeten zichtbaarder worden en dan kan ik hen verbinden. En zorgen dat zij zich meer gaan inzetten om sociale cohesie te bewerkstelligen. Het volgende project waar ik me bezig ga houden, heeft te maken met eenzaamheid onder jongeren."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.