Enschede
Video

Enschedese groeituin: vergeten groenten voor restaurants en sociale projecten

Enschede krijgt een speciale moestuin met vergeten groenten als meiraap en aardpeer. Bij de DCW-kwekerij aan de Blijdensteinbleekweg wordt straks gekweekt voor lokale restaurants en sociale projecten. Chefkok Emiel Kwekkeboom van restaurant Joann: “We gaan ook groenten verbouwen die nieuw zijn voor onze koks."

Eigen kweek

De moestuin is een samenwerking tussen lokale restaurants en de gemeente. Voor restaurants is het een mooie kans om eigen groente, fruit, kruiden en specerijen te kweken. De gemeente kan daarnaast meer mensen aan werk helpen.

Onderhoud

Een moestuin onderhouden, zeker eentje van maar liefst zesduizend vierkante meter, is veel werk. De chefkok denkt dat daarvoor dagelijks zo’n zes tot tien mensen nodig zijn. Het duurt nog een aantal jaren voordat de tuin helemaal ‘af’ is.

Kwekkeboom: “We moeten nog zaaien en oogsten. De eerste peultjes en tuinboontjes staan er al, die doen het goed in veel omstandigheden.” Per seizoen zullen er veertig tot vijftig soorten groenten te zien zijn in de tuin.

Vergeten groenten

Vergeten groenten, zoals de meiraap of de aardpeer, worden de afgelopen jaren niet veel meer gekweekt. Weinig mensen kennen ze nog, bleek ook tijdens de Vergeten Groente Quiz in 1Twente Vandaag. Hier bekeek presentator Niels Veurink drie foto’s van vergeten groenten, maar geen één kende hij er.

Volgens Kwekkeboom zijn er ontzettend veel soorten, die zelfs hij niet allemaal kent. “Dat zorgt straks voor leuke ontdekkingen. Hier leren we heel veel van. De nieuwe smaken kunnen we straks overbrengen op onze gasten in het restaurant.”

Groenteabonnement

“We willen ook graag betrokken blijven en meehelpen in de tuin”, vertelt de chef. “Uiteindelijk willen we nog veel meer doen met de tuin. We denken bijvoorbeeld aan lessen geven over de groentes of aan het verstrekken van ‘groenteabonnementen’ voor inwoners. Maar dat zijn ideeën voor de toekomst. Eerst kijken we hoe de tuin het doet en hoeveel groentes er groeien.” De eerste zijn deze zomer al te zien in de moestuin.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.