Enschede
Politiek
Radio

Briefstemmen: alles versnipperen en in enveloppe terugsturen

Enschede, Súdwest Fryslân en Gouda werden dit weekend door de NOS genoemd als gemeenten waar veel poststemmen ongeldig waren verklaard. Het leek er even op dat de Enschedese 70 plussers van het stemmen een puinhoop hadden gemaakt. 1Twente Vandaag vroeg projectleider Patrice Zuidema naar de plaatselijke malheur.

Foto stemmen
De 70 plussers hoeven niet fysiek naar het stembureau, dit jaar mogen ze per brief stemmen. © 1Twente

Ongeldig

En wat blijkt: die malheur is er niet. De Enschedese ouderen hebben het in vergelijking met hun landelijke collega’s heel goed gedaan. Landelijk werden gemiddeld tien procent van de briefstemmen ongeldig verklaard, terwijl in onze stad het ‘maar’ om ruim 4 procent ging.

Twee enveloppen

De narigheid met het briefstemmen laat zich trouwens uittekenen. Ouderen kregen een stembrief, een stempas en twee enveloppen in huis met schijnbaar een gebrekkige uitleg. Stempas en stembrief moesten op een bepaalde manier in de enveloppen gedaan worden en opgestuurd naar de gemeente. Daar ging het in een aantal gevallen mis.

Vreemde stembrieven

In Enschede viel de schade dus nog mee, maar er kwamen wel merkwaardige stembrieven binnen. “De meest vreemde kwam van iemand die de naam van Mark Rutte met een soort nagelschaartje had uitgeknipt en die op een papier had geplakt met de mededeling: Mijn stem gaat naar Rutte. Heel creatief, maar niet de bedoeling. En dan was er nog iemand die alle brieven in heel kleine stukjes scheurde en die in de enveloppe retour deed. Die beschouwen we maar als een proteststem.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.