Tweede Kamerverkiezingen 2021

Stemmen in coronatijd: “Iedereen een eigen potloodje”

De ‘coronastembussen’ zijn geopend. Normaal zouden we alleen op 17 maart stemmen, maar dit jaar kan het ook al op 15 en 16 maart. Er zijn ook meer stemlocaties bijgekomen in Enschede. Dit alles om het stemmen coronaproof te laten verlopen.

Nieuwe locaties

De gemeente Enschede telt dit jaar zo’n zeventig stemlocaties. Volgens Reinier Kreeft, verkiezingscoördinator van Enschede, zijn dit er circa vijftig meer dan normaal. Zo kan er dit jaar ook gestemd worden in cafés, via een speciale ‘Drive In’ of bij mobiele stemlocaties. Inwoners mogen zelf kiezen waar ze stemmen. Een aantal vertrouwde stembureaus doet dit jaar niet mee. Zo is het niet mogelijk om te stemmen in verzorgingstehuizen, zoals Livio. Enkel bewoners en medewerkers kunnen hier terecht om hun stem uit te brengen.

Drie dagen

Niet alle stemlocaties zijn drie dagen geopend. Zo zijn er op maandag 15 maart twaalf locaties open in de gemeente. De locaties die maandag en dinsdag zijn geopend, zijn bedoeld voor mensen uit de risicogroepen. Maar, in principe kan iedereen stemmen. “We kunnen natuurlijk niet aan alle personen vragen wat er met hen aan de hand is”, aldus een medewerker van stemlocatie de Thomaskerk. Verschillende Enschedeërs kozen er daarom voor om vandaag al naar het stembureau te gaan.

icon_main_quote_red_glyph

"Te voet, met de rollator of op de fiets. Alles kan hier!"

Medewerker 'Drive In' bij de Diekmanhal

Coronaproof

De coronaregels worden zichtbaar in acht genomen op de stemlocaties. Zo krijgt iedereen een eigen potloodje. Ook wordt er alles aan gedaan om de anderhalvemeterregel te handhaven. Daarnaast zijn er verschillende stemlocaties in de buitenlucht, zoals de 'Drive In' op de parkeerplaats naast de Diekmanhal. "Mensen komen met de auto binnen rijden", vertelt een locatiemedewerker. "Maar ook te voet, met de rollator of op de fiets. Alles kan hier!". De stembureaus doen er dus alles aan om het stemmen veilig te laten verlopen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.