Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Weidevogelwerkgroep in startblokken om kievit te redden

Het eerste kievitsei in Overijssel is gevonden. Jelle van de Meulen van de weidevogelwerkgroep Enschede staat in de startblokken om de nog overgebleven kieviten in onze regio te beschermen. "Ik denk dat het aantal kieviten de afgelopen decennia met 90% is afgenomen."

Het kievitsei

Het eerste kievitsei in de provincie Overijssel werd zaterdag 6 maart gevonden door Bertus Busweiler in de Mandjeswaard bij Kampen. Een dag eerder vond Otwin Nonnekes in Wilnis het allereerste ei in Nederland. Ooit werd zo’n ei aangeboden aan de koningin en later aan de commissaris van de koningin. Dat is sinds 2000 verboden.

“In Twente lopen we daar meestal achteraan, maar we staan in de startblokken”, zegt Jelle van der Meulen van de weidevogelwerkgroep Enschede. “Als we eieren vinden zetten we er stokken omheen, zodat de boeren eromheen kunnen maaien.”

Eerste kievitsei 2021 Overijssel in Kampen persfoto
Een kievitsnest met ei
Beeld: Landschap Overijssel

“Er zijn niet meer zo veel kieviten. Ik denk dat het rondom Enschede wel met een factor tien is afgenomen. Als je vandaag de dag kijkt, zijn we meer tijd kwijt om een kievit te vinden dan de eieren.”

Grote zorgen heeft Van der Meulen over de achteruitgang van de vogelsoort. “Ze kunnen geen voedsel meer vinden, want er zijn geen insecten meer.” Daarbij is het nog steeds zo dat door de landbewerking van boeren slachtingen onder jonge kieviten worden aangericht, omdat die diertjes nog niet weg kunnen vliegen als de machines eraan komen.

Het gaat volgens hem wel goed in Rijssen Holten waar een gebied speciaal is ingericht voor weidevogels. “Met veel water en de boeren doen niets tot juni.” Er broeden elk jaar zo’n 200.000 broedparen in Nederland.

De boeren

“We zoeken naar de nesten en doen dat in overleg met de boeren. Dan heb je zo’n nest, zetten we er stokken omheen en dan gaat de boer er ook omheen.”

Anders wordt het als de eieren uitkomen. Jonge weidevogels scharrelen door het land, maar zijn niet in staat te ontkomen aan de landbouwmachines. “Daar kun je niks aan doen. We hopen maar dat boeren vroeg in maart hun maisland omploegen. Dan gaat het goed.”

Op grasland lopen nesten risico als gevolg van bemesten en maaien. Op akkerland zijn in het voorjaar bijna alle nesten in gevaar door ploegen, eggen, inzaaien of onkruidbestrijding.

De vrijwilliger

Honderden vrijwilligers zwermen elk jaar uit zodra het eerste kievitsei is gevonden om de nesten te beschermen. Volgens Jelle van der Meulen is er groot gemis aan jongeren die dat stokje willen overnemen en het veld willen ingaan. “Als we gezamenlijk overleg hebben met de weidevogelgroepen denk je welk bejaardenhuis heeft een uitje? Hoe krijg je de jongeren betrokken. Daar heb ik hier in de stad weinig fiducie in.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.