Twente
Enschede
Hengelo

Waar langs de snelweg kunnen en willen we zonneparken?

Zes gemeenten langs de A35 en een deel van de A1 willen samen uitvinden of het mogelijk is om langs de snelwegen zonneparken aan te leggen. Hoe zit het met draagvlak? Is het technisch uitvoerbaar? Wanneer is het rendabel? Claudio Bruggink, voorzitter van de bestuurlijke stuurgroep en wethouder in Hengelo, laat weten dat de gemeenten vanaf eind maart in gesprek gaan met omwonenden en bedrijven om te luisteren naar ideeën, zorgen en vragen.

Zonnepanelen 1024x576
Ruim 5000 zonnepanelen liggen over enige tijd op het dak van de Gaasperdammertunnel boven de A9. Dat gaat nog weer een stapje verder dan zonnepanelen langs de snelweg. © Rijkswaterstaat

Stroken van maximaal 250 meter breed

De zes gemeenten willen van deze snelwegtrajecten zogeheten 'duurzaamheidsroutes' maken. Hengelo, Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn en Wierden onderzoeken samen met Rijkswaterstaat, Enexis, Waterschap Vechtstromen, RES Twente en provincie Overijssel of het mogelijk is om duurzame energie op te wekken in een strook van 250 meter aan weerszijden langs de A35 en de A1 (van Knooppunt Buren tot aan tankstation Lonnekermeer).

icon_main_quote_red_glyph

"Alles wat haalbaar is, nemen we mee in de verkenningsfase, waarin het pilotproject nu zit."

Claudio Bruggink

Verkennende fase

De omgeving moet nauw betrokken worden bij dit plan, geeft Claudio Bruggink aan: "Vanaf eind maart gaan de eerste deelnemende gemeenten al in gesprek met omwonenden en bedrijven om te luisteren naar ideeën, zorgen en vragen. Wanneer dit zover is, zal door de gemeenten aangekondigd worden. Maar ook nu al kunnen inwoners terecht op de site duurzaamheidsrouteA35.nl en contact leggen met de initiatiefnemers. Ik wil omwonenden, bedrijven maar ook weggebruikers graag uitnodigen hun ideeën en wensen met ons te delen. Alles wat haalbaar is, nemen we mee in de verkenningsfase, waarin het pilotproject nu zit." Bruggink benadruk dat het om een verkenning gaat: "We doen onder meer onderzoek naar geschikte locaties, omvang van de percelen en of de duurzame initiatieven haalbaar zijn."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.