Enschede
Politiek
Video

Verkeerde voorstelling van zaken rond komst bandenverwerker

Gemeente Enschede ziet het wel zitten: de komst van bandenverwerker Doornberg naar de Binnenhaven. Maar het college en Doornberg zelf schetsen een te rooskleurig beeld, stelt CDA-raadslid Mart van Lagen. Anders dan in de voorstellen voor de komst van het recyclebedrijf, dat nu in Almen staat, blijkt uit eigen onderzoek dat de overlast en milieuschade veel groter zijn dan voorgesteld.

“Ik ga er vanuit dat de gemeente onvoldoende onderzoek heeft gedaan”, stelde Van Lagen in 1Twente Vandaag. “En dat is wel erg jammer.”

Zelf navraag gedaan

“Wij hebben zelf navraag gedaan in Almen, maar ook mensen die in de omgeving van de Binnenhaven wonen hebben erachteraan gebeld. In Almen zijn wel degelijk veel klachten geweest. Het gaat om een zwaar vervuilend bedrijf dat op de huidige plek veel overlast geeft.” Met die overlast gaat het dan vooral om geluid en geur.

Weggestuurd door de RvS

Doornberg moet dan ook uit Almen weg als gevolg van klachten en een uitspraak van de Raad van State. Het positieve advies van het college op de vestigingsaanvraag in Enschede roept dan ook een hoop vragen op bij Van Lagen. Zijn voornaamste bezwaren raken aan volksgezondheid, overlast en vervuiling.

icon_main_quote_red_glyph

“Doornberg maakt van die rubber korrels voor kunstgrasvelden. Daarvan hebben we nu net gezegd dat we die niet meer willen.”

Mart van Lagen (CDA) in 1Twente Vandaag

Geen serieuze werkgelegenheid

Maar ook als het om het argument gaat dat de komst van bandenverwerker banen oplevert is Van Lagen niet zo onder de indruk. “Dat zal om een paar banen gaan. Wij willen een zo duurzaam mogelijke bedrijvigheid, ook als het om werkgelegenheid gaat. Dan liever een ander bedrijf.” Van Lagen wijst naar bijvoorbeeld de Rotterdamse haven als mogelijke vestigingsplaats.

Mart van Lagen 3 Ernst Bergboer
Mart van Lagen: "Ik ga er vanuit dat de gemeente onvoldoende onderzoek heeft gedaan. Dat is jammer." © Ernst Bergboer

Motie

Van de gemeente Lochem, waar Almen onder valt, mag Doornberg nog een jaar blijven. “Dat geeft hen de tijd om verder te kijken. Wij zullen ondertussen de wethouder ervan proberen te overtuigen: niet hier.” Van Lagen overweegt een motie om aan gedegen analyse te laten uitvoeren.

Behalve het CDA hebben ook de fracties van Burgerbelangen Enschede en Enschede Anders zich al kritisch uitgelaten over de komst van de Almse bandenverwerker.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.