Tweede Kamerverkiezingen 2021

'Bevende kiezer' kan stemmen vanuit auto of in open tent

Enschedeërs en Hengeloërs die de verkiezingen vanwege corona met angst en beven tegemoet zien, krijgen de mogelijkheid om hun stem in de buitenlucht uit te brengen. In Hengelo kan dit in een zogeheten 'walk-in' bij het stadhuis, Enschede gaat nog verder: daar kun je zelfs vanuit je auto stemmen.

STEMMEN DRIVEIN DRIVETRUE DRIVE VERKIEZINGEN POTLOOD 20210215 COEN KRUKKERT
Afbeelding ter illustratie: Enschedeërs en Hengeloërs die het niet aandurven tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen een stemlokaal te betreden, krijgen de mogelijkheid om hun stem in de buitenlucht uit te brengen. © Coen Krukkert

Stemmen vanuit de auto

In Enschede kunnen stemmers zowel bij de Diekmanhal als op het sportcomplex van Avanti Wilskracht terecht. Bij de Diekmanhal kan men van maandag 15 tot en met woensdag 17 maart een stem uitbrengen, bij Avanti Wilskracht is die mogelijkheid er alleen op de woensdag. Voor beide locaties geldt dat men er te voet, maar ook per auto terecht kan. "Op die manier kunnen we zowel mensen met een auto, als mensen die niet in het bezit zijn van een auto van dienst zijn", aldus een woordvoerder van de Gemeente Enschede.

icon_main_quote_red_glyph

"Het is een goed alternatief voor mensen die er problemen mee hebben om een gesloten ruimte binnen te gaan."

Woordvoerder Gemeente Hengelo

Al wandelend stemmen

In Hengelo kunnen mensen ook alle drie dagen terecht in een tent. Verschil met Enschede is dat er niet vanuit de auto gestemd kan worden. Mensen moeten de tent te voet betreden. Deze tent wordt geplaatst op het Burgemeester Jansenplein, pal voor het stadhuis. "Het is een goed alternatief voor mensen die er problemen mee hebben om een gesloten ruimte binnen te gaan", aldus een woordvoerder van de Gemeente Hengelo. "Bij een drive-thru moet je een auto hebben, hier kun je wandelend naar binnen.”

icon_main_info_white_glyph

Vanmiddag in 1Twente Vandaag

Max van Ravensberg, in Hengelo verantwoordelijk voor de logistiek rond de verkiezingen, is vanmiddag om 16.00 uur te gast in 1Twente Vandaag. Kijk en luister het gesprek mee op 1Twente.nl

Stemmen per brief

Om de kans op lange rijen bij de stembureaus zo klein mogelijk te houden is van overheidswege besloten de verkiezingen dit jaar uit te smeren over drie dagen. Daarnaast is er voor 70-plussers en mensen met een zwakke gezondheid de mogelijkheid om per brief te stemmen. De mogelijkheid om in een tent te stemmen, is optioneel. De gemeenten Enschede en Hengelo hebben hier in elk geval voor gekozen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.