Impact Enschedese examenleerlingen
De leerlingen van de Stedelijke Mavo in Enschede hebben de toetsweek net achter de rug en krijgen nu dit nieuws te horen. Conciërge Bert Pothast vindt het wel goed dat de examens doorgaan. Tijdens het online onderwijs hebben leerlingen op een heel andere manier stof tot zich gekregen. “Ik vind het goed dat leerlingen kunnen laten zien dat ze hun diploma, ondanks de onlinelessen, toch waardig zijn”, vindt de conciërge. “Wel zouden de examens ingekort kunnen worden, zodat leerlingen minder hoofdstukken hoeven te leren of minder lange examens hoeven te maken.”
Fysiek onderwijs
Tijdens de lockdown zijn examenleerlingen wél naar school gegaan, in tegenstelling tot de andere middelbare scholieren. In een aangepast lesrooster kregen zij elke dag fysiek onderwijs. “Ik denk dat het goed is voor de leerlingen als het fysieke onderwijs weer snel gaat draaien”, stelt de conciërge. “Zo kunnen de leerlingen al even aan het ‘normale leven’ wennen voordat ze de examens ingaan.”
Ik vind het goed dat leerlingen kunnen laten zien dat ze hun diploma, ondanks de onlinelessen, toch waardig zijn
Conciërge Bert PothastDuimregeling
Minister Slob, demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, introduceert de ‘duimregeling’, waarmee leerlingen een duim op een onvoldoende in hun cijferlijst mogen leggen. Als ze een onvoldoende te veel hebben, kunnen ze hiermee alsnog slagen. Dit mag echter niet voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. De onvoldoende komt wel op de uiteindelijke cijferlijst te staan.
Begeleiding en extra herkansing
Scholen kunnen extra geld ontvangen om de leerlingen voor te bereiden op hun examens. Ook komt er een online platform met extra uitleg en oefenexamens. De laatste versoepeling is een extra herkansing die examenleerlingen krijgen, om de slagingskans te vergroten.