Audio
Radio

Tunnelwacht tegen rovers een succes; uitgebreid met buurtwacht

Berovingen en mishandelingen in tunneltjes bij Helmerhoek en Boswinkel zijn aan de orde van de dag. Bewoners maakten zich zorgen en vormden een tunnelwacht. Dit leverde zoveel succes op, dat er ook een buurtwacht is opgericht. Buurtbewoner Cemal Dogan is aanspreekpunt van de tunnelwacht en hij is buurtwacht van Helmerhoek en Boswinkel. Niets doen is geen optie” aldus Dogan.

Cemal Dogan
© Lars Smook

Na het succes van de tunnelwachters, wilde Dogan nog meer doen. Hij zocht naar nieuwe vrijwilligers om in de buurten te beveiligen. Die zijn namelijk ook niet rustig, er zijn jongeren die vuurwerk gooien of vernielingen aanrichten. Tien tot twaalf mensen hebben zich als vrijwilliger aangemeld om ook hier wat aan te doen.

Berovingen

De berovingen in de tunnels begonnen in oktober 2019. Vaak werden telefoons en andere persoonlijke eigendommen gestolen. Soms zette een van de daders zelfs een pistool tegen het hoofd van het slachtoffer. Sinds de buurtwacht waren er geen voorvallen meer. Tot 5 februari, toen sloegen de overvallers weer toe.

Buurtwacht

Elke avond houdt een groep van maximaal vier personen de tunnels in de gaten. Bedrijven sponsorden winterjassen, hesjes en mutsjes tegen de weersomstandigheden. Er zitten zelfs logo’s op, zodat de wacht te herkennen is. Soms krijgen de wachters eten en drinken van buurtbewoners en is er steun van voorbijgangers.

Camera's en privacy

“Helaas mogen er geen camera’s worden geplaats in de tunnels vanwege privacy schending”, vindt Cemal Dogan. Hij zou graag zien dat ze er komen te hangen: “Dat zou het ons veel makkelijker maken.”

Verder is er ook een buurtpreventie app die je up-to-date houdt met de voorvallen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.