Hengelo
Cultuur

Frank Krakes 'De laatste getuige' vertaald voor verkoop in 85 landen

Frank Krake had begin 2020 een jaar in gedachten vol lezingen en signeersessies over zijn succesboeken 'Hannelore, het meisje uit de sekte' en 'De laatste getuige' over holocaustoverlever Wim Aloserij, maar door corona liep alles anders. Niet per se verkeerd overigens, want eind vorig jaar werd bekend dat 'Hannelore' wordt verfilmd en nu zijn de rechten van 'De laatste getuige' verkocht aan een uitgeverij, die het boek laat vertalen en gaat uitbrengen in 85 landen. Krake vertelde er over bij 1Twente Vandaag.

'Hard werken, maar heel leuk'

Dit alles gaat overigens tussen de bedrijven door, want de Hengelose succesauteur is ondertussen begonnen aan z'n zesde boek, dat net als z'n vorige de Tweede Wereldoorlog als onderwerp heeft. "Het zijn inderdaad drukke tijden, maar het fijne is dat ik er van geniet. Het is heel hard werken, maar het is ook heel leuk."

Het laatste goede nieuws voor Krake is dat de op na na grootste uitgever van Engeland Hachette UK de rechten van 'De laatste getuige' heeft gekocht. Op de vraag of hij straks niet te groot is voor Twente en alleen nog maar in het buitenland zit, geeft hij lachend antwoord: "Misschien zit ik wel op de Leeward Islands ergens in de Carriben. Ik had er nog nooit van gehoord, maar daar wordt het boek straks wel uitgegeven. Landen die je bekender in de oren zullen klinken zijn Engeland, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar het boek wordt ook uitgebracht in Slovenië. Het wordt voor de uitgever overigens veel makkelijker om de Engelse vertaling terug te verdienen, met zo'n grote afzetmarkt, dan de Sloveense. In dat land wonen maar 2 miljoen mensen."

icon_main_quote_red_glyph

"Mijn vorige agent schopte nog geen deuk in een pakje boter."

Frank Krake

Mino Raiola

Op de vraag of 'De laatste getuige' nu zo'n goed boek is of dat deze uitgever het verschil maakt, is Krake duidelijk: "Het begint natuurlijk allemaal met een goed boek, maar mijn vorige agent schopte nog geen deuk in een pakje boter. Deze nieuwe is een soort kruising tussen voetbalmakelaars Rob Jansen en Mino Raiola. Die weet precies hoe het werkt en heeft overal z'n contacten."

Voor Krake is er nauwelijks een risico, hooguit een kans, vertelt hij: "Misschien is er het afbraakrisico. Dat de uitgever straks met allemaal onverkochte boeken blijft zitten en denkt: ik hoef nooit meer een boek van die Krake. Maar andersom is ook mogelijk. Dat het een succes wordt en dat ze straks ook mijn andere boeken willen uitbrengen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.