Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na 75 jaar is de PvdA nog hard nodig: “Onze partij mag nooit ophouden”

Vandaag precies 75 jaar geleden werd de Partij van de Arbeid opgericht. En dus trokken PvdA’ers vandaag naar de Wim Thomassenstraat, pakten die warm in en tracteerden de bewoners op iets lekkers. “Hij was medeoprichter van onze partij”, verklaart fractievoorzitter Yara Hümmels van de PvdA-fractie in de gemeenteraad. “We zijn nog steeds nodig. Sociale democratie is aan de orde van de dag.”

De Enschedese fractievoorzitter en landelijk partijvoorzitter Nelleke Vedelaar zijn gast in 1Twente Vandaag om te praten over hun PvdA, waarvan oud-wethouder en oer-PvdA’er Dick Buursink maandag eveneens in 1Twente Vandaag zei dat het in zijn tijd ging om een actievoerende, wereldverbeterende, soms zeurende meute. Idealisten en raadsleden die met de poten in de modder stonden. Herkenbaar en strijdend voor de onaanzienlijke arbeiders.

Nu zijn het diplomademocraten die aan het roer staan, zei hij. Hümmels lacht: “Het is toch prachtig dat veel mensen diploma’s hebben gehaald. Neem ook André Boersma. We hebben zijn pensioen gevierd, hij werkte 50 jaar op de vrachtwagen en is nog steeds raadslid. We vertegenwoordigen iedereen.”

Yara Hümmels 4 Ernst Bergboer
Yara Hümmels, fractievoorzitter PvdA Enschede: "Wij vertegenwoordigen iedereen."
Beeld: Ernst Bergboer

Volgens beide PvdA-prominenten wordt nog steeds strijd geleverd door hun partij. “Het gaat nu op betaalbare woningen, verhoging van het minimumloon, betaalbare zorg”, zegt Hümmels. En Vedelaar: We gaan elke dag met mensen in gesprek. We weten waar hun zorgen zitten. Het is niet eerlijk dat je als je een baan hebt niet rond kunt komen. Teveel mensen zijn onzeker geworden.”

icon_main_info_white_glyph

Willem Drees

De Partij van de Arbeid werd opgericht op 9 februari 1946, kwam voort uit de SDAP en was een paar keer de grootste partij van het land. Doel was een brede volkspartij te zijn met ruimte voor socialisten, liberalen, gelovigen en humanisten. Willem Drees werd partijleider.

De enorme nederlaag van de sociaal democraten in 2017 was het sein voor de landelijk voorzitter om de handdoek juist niet in de ring te gooien. “Ik hoorde: hef de partij maar op. Toen dacht ik, nooit van mijn leven. De partij die verantwoordelijk was voor de verzorgingsstaat, voor een goede oude dag, emancipatie, gelijke kansen. Nee, we mogen nooit ophouden.”

Uiteraard hoopt Hümmels dat Enschede ooit weer een rood bolwerk wordt. “Maar het electoraat is versplinterd. Heel veel partijen zijn niet zo groot meer als ze waren. Dat betekent dat je moet samenwerken om je idealen te behalen.”

Een cadeautje voor de jubilaris zou op z’n plaats zijn, vindt Vedelaar. Alleen daarom al is minimaal een verdubbeling van het huidig aantal zetels op z’n plaats bij de verkiezingen op 17 maart. “Achttien zetels, maar we hebben nog veel meer nodig.”

Beiden hebben op hun jubileumdag nog wat te vieren. Vedelaar in thuishaven Zwolle en Hümmels in Enschede. “Vanavond is er bingo voor de leden en als het weer beter wordt gaan we kanjerstroopwafels uitdelen in de oudereninstellingen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.