Tweede Kamerverkiezingen 2021

130.000 rode potloden, voor iedere stemmer één

Om te voorkomen dat stembureauleden op 17 maart elk rood stempotlood na gebruik moeten reinigen, bestelde de gemeente liefst 130.000 rode potloden. Ieder van de 120.000 stemgerechtigden krijgt een eigen potlood en mag ‘m nog meenemen ook.

Vijftig nieuwe locaties

Het is maar een van de maatregelen om de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart tegen corona te wapenen. Niet dezelfde materialen gebruiken, niet teveel mensen in een ruimte, anderhalve meter; daarover braken de organisatoren van de verkiezingen hun hoofd.

Dus krijgt iedereen zijn eigen rode potlood en worden de stemlocaties aangepast. Scholen, verzorgings- en verpleeghuizen vielen af, omdat ze zelf niet wilden en omdat het niet goed mogelijk is om in die ruimten looproutes in te richten. “We moesten op zoek naar vijftig nieuwe locaties”, vertelt Tijn Tempel van de gemeente Enschede.

En die waren vlot gevonden. “Het zijn locaties met veel ruimte waar we looproutes kunnen maken en die een aparte in- en uitgang hebben”, vertelt de functionaris. De keus viel al snel op grote sporthallen, buurthuizen en bedrijfspanden. “Ondernemers stellen hun pand beschikbaar.”

Gastmens

Er is meer. Elke stemlokaal krijgt een gastheer of gastvrouw, die zorgt voor een ordentelijk verloop van de verkiezingen en lette goed op of er niet teveel mensen tegelijkertijd in het lokaal zijn. En als ze het te druk vinden worden buiten opstelrijen gemaakt.

Druktemijders

Om mensen tegemoet te komen die de drukte willen mijden, kan ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart worden gestemd. “We hebben twaalf locaties aangewezen die de verwachte drukte op die twee extra dagen aankunnen. De kiezers bepalen zelf wanneer ze op een van die drie dagen gaan stemmen.”

Stemmen per post

Ouderen van 70 jaar en ouder krijgen eind februari een briefstempas thuisgestuurd. Daarmee kunnen per post stemmen. Dat hoeft natuurlijk niet: die groep mag als ze dat wil ook gewoon in een stemlokaal stemmen of iemand machtigen.

Tempel denkt dat de zaken zo goed zijn geregeld. “Maar eigenlijk hebben we geen idee wat op ons afkomt. Dit hebben we nog nooit gedaan.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.