Enschede
Video

Enschedese ondernemer Natasja zet trots aan de kant en start crowdfundingsactie

Stel je hebt een winkel in Enschede. Maar, vanwege reumaklachten woon je zes maanden van het jaar in India, om de pijn te verlichten. Om daar een leven op te bouwen, begin je een Airbnb samen met je Indiase vriend. En dan komt corona. Je vriend moet in India blijven, maar jij moet terug naar Nederland. Vanuit de Indiase overheid, maar ook vanwege jouw winkel. Airbnb moet dicht, winkel moet dicht. De kosten rijzen de pan uit en je hebt geen andere keuze meer dan een crowdfundingsactie te starten. Klink als een roman, maar is het verhaal van Natasja Boomsma.

Reumaklachten

Normaal gesproken zit Boomsma in de winter helemaal niet in Nederland. Elf jaar geleden ontdekte zij dat haar reumaklachten in India compleet verdwijnen. Sindsdien reist ze elk jaar van oktober tot eind maart naar India. Vijf jaar geleden ontmoette ze er ook nog haar huidige vriend. “Het beviel mij daar en het is goedkoop en ik ben compleet pijnvrij”, zo Boomsma.

Airbnb kon nooit écht openen

Juist daarom besloot ze samen met haar vriend een Airbnb te renoveren. Twee jaar geleden begon het stel met het opknappen van het huisje. “Mijn vriend is kok en heeft toen zijn eigen restaurantje opgezet. Ik was bezig met mijn guesthouse. Het was zo veel werk en er zit zo intens veel tijd in. In India heb je bijvoorbeeld geen bouwmarkten. Elke dag moet je dus opnieuw op zoek gaan naar verf of andere dingen”, vertelt de ondernemer. In 2019 draaiden Boomsma en haar vriend een proefjaar met vrienden. 2020 moest het jaar zijn waarin de twee de vakantiewoning voor het eerst wilden openen voor anderen.

Helaas gebeurde dit nooit, omdat Boomsma geen geld verdiende vanwege corona. “De huurbaas in India wilde niet wachten op de huur. Of ik betaalde de huur of ik moest vertrekken”, licht Boomsma toe. Het werd het laatste. Doordat zij toen in Nederland zat, kon ze haar persoonlijke spullen niet eens meer uit het huis halen. “Ik had in India ineens totaal geen bezittingen meer en kon geen afscheid meer nemen, omdat mijn huurbaas alles uit mijn huis heeft gehaald”, vertelt Boomsma.

Boomsma Airbnb
De vakantiewoning van Natasja Boomsma en haar vriend. In 2020 wilden ze de eerste gasten ontvangen. © Natasja Boomsma

Niet weer in India geweest

Sindsdien worstelt zij, net als andere ondernemers in Nederland, met het feit dat ze bijna geen inkomsten meer heeft. “Toen corona begon, zat ik twee weken in Nederland, omdat mijn Indiase visum om de zes maanden aangeeft dat ik voor minimum één nacht het land uit moet. Ik heb toen maar een klein koffertje gepakt en dacht ik kan twee weken later gewoon weer terug. Ik ben er sindsdien niet meer geweest.”

Acht maanden kon ze haar vriend daarom niet zien tot dat de overheid besloot om voor ‘long distance relationships’ een uitzondering te maken. Het stel vroeg meteen een visum aan en Boomsma’s vriend mocht drie maanden in Nederland blijven. “Vorige week moest hij weer vertrekken. Ik heb geen idee wanneer we elkaar weer mogen zien”, zo Boomsma.

icon_main_quote_red_glyph

Ik kan nu niet stoppen. Ik moet de lening eerst terugbetalen.

Natasja Boomsma

MKB-kredit

Nu zit ze weer alleen in Nederland en probeert haar eigen winkel ‘De Blauwe Maan’ overeind te houden. “Ik moest mijn huis in India loslaten en aan mijn winkel in Enschede heb ik 22 jaar gewerkt. Ik heb al mijn ziel en zaligheid in de winkel gestopt”, zo Boomsma. Maar de omzet is momenteel nihil. Haar medewerkers moest ze al ontslaan.

“Ik was van plan om met mijn winkel te stoppen en op een gegeven moment permanent naar India te gaan”, maakt de ondernemer duidelijk. Juist dat is op dit moment geen optie, omdat zij een MKB-krediet voor ondernemers opnam om haar winkel enigszins te kunnen redden. “Ik kan nu niet stoppen. Ik moet de lening eerst terugbetalen”, aldus Boomsma. “Daarom heb ik een crowdfundingsactie in het leven geroepen. De staatsteun is gewoon niet voldoende.” 10.000 euro heeft de winkelier nodig. “Als ik dat geld bij elkaar kan krijgen, is er een mogelijkheid om het bedrijf te laten bestaan. Op dit moment is dat de enige keuze. Ik moet De Blauwe Maan weer gezond krijgen.” En wat als het niet lukt? “Dan zie je binnen nu en een jaar een leeg pand. Dan ben ik failliet.”

Boomsa en haar vriend
Natasja Boomsma en haar vriend in India. © Natasja Boomsma

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.