Het flesje water is deze zonovergoten zaterdagmiddag op de Campus van de Universiteit Twente de belangrijkste vriend van de hardlopers die deelnemen aan de alternatieve Batavierenrace, Bata voor ingewijden. Liefst 61 universiteitsteams uit alle windstreken, 1800 geoefende en ongeoefende atleten lopen een estafette die twintig uur duurt. Het team Eindhoven scoort 66 rondjes, de beste tijd en wint de wisselbeker.
Start: vrijdagavond 22.00 uur. Finish: zaterdagmiddag 18.00 uur. De teams die uit dertig lopers bestaat lopen rondjes van vijf kilometer over het universiteitsterrein.
Hoewel de alternatieve Bata een schot in de roos lijkt, hoor je overal bij de deelnemende studenten: “Volgend jaar graag weer een originele Batavierenrace tussen Nijmegen en Enschede”, zeggen ze. “Ik denk dat die er wel komt”, weet woordvoerder Laura Scharstuhl.
“Ik doe zeker mee”, puft de 19-jarige Robin Mommertz van de studentenvereniging K.A.V Alcuinus van de Universiteit Aken, “maar dan moet ik wel meer doen dan twee keer trainen.” Hij geniet met volle teugen ‘van de superaardige mensen langs de route’ en volbracht twee rondjes, ‘maar de laatste kilometers was vechten’.
Robin legt de rondjes af in 47 minuten en perst er de laatste honderd meter nog een sprintje uit. “Eerlijk gezegd: ik ben niet zo’n loper. Ik vind gewichtheffen leuker.”
Rond vijf uur lijken de kaarten al wel geschud. De bloedfanatieke hardlopers van team Eindhoven en TU Delft hebben dan al 64 ronden gelopen. De ploegen maken er een spannende strijd van. Op ruime afstand volgen nummer drie en vier.
Lopers van het laatste rondje werden als helden onthaald op de sintelbaan op de campus, zoals deze atleet van team Delft (dat tweede eindigde):
Op de laatste plaats staat E.S.T Fellenoord met negentien rondjes. Dat zijn de recreanten die het rustig aan doen. Sommige deelnemers nemen onderweg een biertje aan en hebben vooral lol.
Carla Treeck en Ilona de Vette van M.S.V. Pulse uit Maastricht horen bij de recreatielopers vinden ze zelf. Carla liep ’s nachts een paar rondjes om 2.00 en 3.00 uur en Ilona was om 5.00 en 7.00 uur aan de beurt. “Heel donker en heel leuk”, zeggen beiden die ook niet onder stoelen of banken steken dat ze niet zo geoefend aan de klus begonnen.
“De Bata leeft. Dat kun je merken”, vertelt Laura Scharstuhl die tot haar verrassing ziet dat teams uit Groningen, Delft, Nijmegen en Enschede zich gewoon hebben aangemeld.
Lees verder onder de afbeelding.
Het alternatief voor de orginele Batavierenrace is voor haar gevoel een succes en in het leven geroepen, omdat er onvoldoende mensen de organisatie van de ‘grote’ Batavierenrace met 350 teams wilden oppakken.
De woordvoerster denkt dat dat te maken heeft met de langstudeerboetes en het teruglopende activisme op de universiteiten. “Iedereen heeft daar last van.”
“Als je met de Bata ophoudt, is het weg. Vandaar deze activiteit. Volgend jaar ziet het er beter uit, omdat er zich nu wel mensen melden die de race willen organiseren."
En dat is best een opgave want de organisatoren zijn maandenlang vrijwel fulltime bezig met het regelen van de grootste esttafetteloop ter wereld.