Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese katholieken verkopen St Jankerk aan Maronitische geloofsgemeenschap

St Jankerk
De St. Jankerk aan de Haaksbergerstraat is gekocht door de Maronitische geloofsgemeenschap.
Beeld: Henk ten Harkel

De St. Jankerk aan de Haaksbergerstraat wordt vrijwel zeker gekocht door de Maronitische geloofsgemeenschap. “Dat is voor 99,9 procent zeker” zegt vicevoorzitter Joop Hassink van de rooms-katholiek parochie St. Jacobus de Meerdere. Hij is in zijn nopjes met de vlotte verkoop van de kerk en blij met de geloofsgemeenschap die het gebouw overneemt. “De maronieten zijn aan ons gerelateerd, dus de St. Jan blijft een katholieke kerk."

Het gebouw wordt op z’n vroegst in juli overgedragen, maar als de procedures nog meer voeten in aarde hebben dan wordt het november. Het is niet zo’n wonder dat de Syrische geloofsgemeenschap de kerk wel wilden kopen, omdat die er al eens in de maand een dienst houdt. Het plan is dat de priester van de maronieten, die in Münster verblijft, elke week naar Enschede rijdt om de eucharistieviering te houden.

Jacobuskerk blijft nog over

Door de verkoop van de Sint Jan bezit de Enschedese parochie straks nog maar één kerk: de Jacobuskerk op de Oude Markt. Ook de St. Jozef aan de Oldenzaalsestraat wordt nog gebruikt, maar die is eigendom van de Stichting Behoud Jozefkerk “We huren die nog voor de kerkelijke activiteiten”, aldus Hassink. Het is de bedoeling dat de opbrengst van de verkoop wordt gebruikt voor aanpassingen aan de Jacobuskerk en/of het kerkelijk secretariaat aan de Nieuwe Schoolweg. “Eerst maar eens wachten tot het rond is”, aldus de vicevoorzitter.

Trots

"We zijn er trots op dat het is gelukt", zegt vicevoorzitter Ivet Khazoum van de Maronitische geloofsgemeenschap. "Al ben ik pas gerust als ik de handtekening heb gezet." Zij zegt dat haar gemeenschap zeker niet van plan is veel aan de kerk te veranderen. En waarschijnlijk verandert de naam ook niet. Ze hoopt dat de kerk ergens in oktober geopend kan worden. Vanaf dat moment zijn de maronieten elk weekend in de weer met om eucharistievieringen en andere bijzondere vieringen, en activiteiten voor hun jongeren en kinderen en natuurlijk de gelovigen te houden.

Vijfhonderd gelovigen

De St. Jan wordt de enige maronitische kerk in Twente. De geloofsgemeenschap is volgens Khazoum 'een mix van stromingen uit de oosters katholieke kerk'. De nieuwe kerk telt zo'n vijfhonderd gelovigen uit onder andere Syrië, Libanon en Irak. "Dit is een mooie gemeenschap", zegt Khazoum.

icon_main_info_white_glyph

Maronieten

De Syrisch Maronitische kerk van Antiochië, zo heet de kerk officieel, neemt later dit jaar intrek in de St. Jan aan de Haaksbergerstraat. Aan het hoofd van de kerkgemeenschap staat de patriarch van Antiochië die overigens onder de paus staat, want die heeft het hoogste gezag in deze aan de katholieke kerk gelieerde geloofsgroep. Wereldwijd heeft de maronitische kerk 3,5 miljoen leden van wie het grootste deel, zo'n 930.000 gelovigen, in Libanon wonen. Daarmee is het één van de grootste oosters-katholieke kerken.

Monument

De gemeente Enschede heeft het plan om van de St. Jan een gemeentelijke monument te maken. Dat lijkt geen enkel probleem nu een aan het katholieke geloof gelieerde gemeenschap de kerk overneemt. De huidige kerk verrees in 1966. Volgens deskundigen gaat het om een ‘karakteristiek moderne kerk met toren en gebouwd in strakke en zeer sobere functionalistische vormen, tegemoetkomend aan de richtlijnen van de liturgische vernieuwingen van de jaren 1960 rond het Tweede Vaticaans Concilie’. De kerk is daarom een belangrijk voorbeeld van moderne r.-k kerkbouw in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.