Verkeer
Stuur appje
Zoek

Muziekgod PAN terug op dak van conservatorium in Enschede na grote opknapbeurt

De muziekgod PAN zit weer op het dak van het conservatorium in Enschede. Na maandenlange restauratie werd het zeven meter hoge beeld donderdagochtend weer op zijn vertrouwde plek gehesen. “Hij is echt als nieuw,” vertelt het kunstenaarsduo uit Deventer ‘Spacecowboys’, bestaande uit Paul Keizer en Albert Dedden.

Pan is een figuur uit de Griekse mythologie en staat bekend als de god van de natuur, herders en muziek. Hij is half mens, half beest en draagt vaak een panfluit, het instrument dat naar hem is vernoemd.

Restauratie

Het beeld van deze jonge god werd oorspronkelijk gemaakt voor de IJsselbiënnale in 2017 door de ‘Spacecowboys’. Na deze tentoonstelling moest er een mooie plek worden gevonden voor het beeld. “Rob Kramer, de directeur van het conservatorium, diende zich aan als een hele goede kandidaat.”

In 2018 kreeg PAN zijn plek op de dakrand van de muziekschool, maar na zeven jaar was het beeld toe aan een grondige opknapbeurt. In januari begonnen de makers aan de restauratie. “We hebben hem eigenlijk helemaal opnieuw opgebouwd, van binnenuit”, legt een van de kunstenaars uit. “We moesten de benen en armen loshalen, en het hoofd heeft open gelegen.” In het beeld is nu een stalen frame aangebracht, dat voor extra stevigheid en veiligheid zorgt. “Hij is echt als nieuw.”

“Hij beschermt nu eigenlijk de studenten”

Nu heeft het beeld zijn plek teruggevonden. Met een stalen constructie zit het kunstwerk vast aan het dak. Of de ‘Spacecowboys’ PAN gaan missen? “Nee hoor”, zegt een van de kunstenaars. “Het is net als met kinderen die het huis uitgaan. Als ze een goed leven hebben, kun je daar alleen maar blij mee zijn.”

Welkom terug

Onder muzikale begeleiding van Merlijn Dewasme werd de muziekgod PAN onthuld. De singer-songwriter en ArtEZ-student speelt op het dak eigen nummers op zijn gitaar. “Dit was het hoogste podium dat ik ooit heb gehad”, vertelt hij met een glimlach. Tijdens de onthulling zingt Dewasme over persoonlijke ontwikkeling, verandering en jezelf omarmen. “Dat vond ik mooi passen bij deze gelegenheid.”

PAN brengt volgens de kunstenaars ook een stukje veiligheid naar de school, vertellen zij met een knipoog. “Hij beschermt nu eigenlijk de studenten die iedere dag onder hem doorlopen.”

“Wij noemen hem de punkgod PAN”, vertelt Rob Kramer, directeur van het ArtEZ Conservatorium. “Hij is zeven maanden in het ziekenhuis geweest en we zijn ontzettend blij dat hij weer terug is.” Het beeld zit niet voor niks op de dakrand. “Het is een beetje zoals onze studenten die klaar zijn om in de muzikale wereld te springen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.