Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hanneke van der Werf met de blik op het oosten de Tweede Kamer in

Hanneke van der Werf werd 36 jaar geleden geboren in Hengelo, woonde de eerste twee jaar van haar leven in Haaksbergen en vertrok daarna met haar ouders naar Rekken, een kleine 10 kilometer zuidelijk van Haaksbergen. Tegenwoordig woont en werkt ze in Den Haag. Ze is fractievoorzitter van D66 in de Hofstad en mikt nu op een zetel bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Ze vertelde donderdag 4 februari over haar ambities bij 1Twente Vandaag.

De kans dat de geboren Twentse vanaf maart in de kamer zit is overigens groot: ze staat op plek 9 op de kandidatenlijst en de peilingen geven de partij nu 14 zetels. Op de conceptkandidatenlijst stond ze zelfs op plek 3. "Dat was echt bizar hoog", lacht ze. Het is wel te verklaren, vertelt ze: “Bij nieuwe mensen op de lijst is het heel fijn dat ze ervaring hebben. Ik heb als fractievoorzitter van D66 in Den Haag al veel ervaring als debater en ken de Tweede Kamer als mijn broekzak, omdat ik woordvoerder ben geweest voor onder meer Wouter Koolmees en Pia Dijkstra." De partijleden, die uiteindelijk de laatste stem hebben, kennen vooral de zittende kamerleden en stemmen daarop, waardoor Van der Werf uiteindelijk naar plek 9 zakte. "Maar dat is nog een prima plek, hoor."

Van der Werf, die met haar Brabantse vriend en hun bijna 1 jaar oude dochter in Den Haag woont, is nog zeker eens per maand in de Achterhoek en Twente te vinden. “Vanmiddag ben ik, voor ik naar de studio kwam, nog even langs geweest bij twee vriendinnen in Hengelo en Enschede. En straks rijd ik door naar mijn ouders in Rekken. Heerlijk vind ik het daar. Ik hou erg van de natuur. Op het platteland zie je de seizoenen echt. Da’s in de stad veel minder.”

““Ik geloof niet in het uitvergroten van verschillen. In het midden maak je óók een keuze.””

Haar politieke interesse heeft ze niet direct van haar ouders geërfd, wel het feit dat ze maatschappelijk betrokken is. “Mijn moeder heeft altijd voor de klas gestaan en mijn vader werkte op de UT. Zij waren en zijn wel degelijk maatschappelijk betrokken, maar bij mij ging het een stapje verder. Op de basisschool volgde ik de Amerikaanse verkiezingen, toen Bill Clinton werd gekozen en ik kan me van Tweede Kamerverkiezingen Ferry Mingelen herinneren voor het bord met stijgende en dalende staafjes.”

Ze is een sociaal-liberaal in hart en nieren. “Ik gun iedereen zijn vrijheid, maar ik vind ook dat je als overheid de mensen die hulp nodig hebben niet mag laten vallen.” Mensen die D66 een ‘saaie middenpartij’ noemen met mensen die niet kunnen kiezen, krijgen een duidelijke reactie van Van der Werf: “In het midden maak je óók een keuze. Ik geloof niet in het uitvergroten van verschillen. Ik vind dat je op zoek moet gaan naar oplossingen door naar alle kanten te luisteren. Soms pakt dat liberaal uit, soms meer sociaal.”

De partij staat op ongeveer 14 zetels in de peilingen, maar Van der Werf rekent op beduidend meer: “Dankzij onze aansprekende lijsttrekker Sigrid Kaag. Ze spreekt veel mensen aan. Ook mensen die voorheen geen interesse hadden in de partij. En daarbij toont ze een voor veel vrouwen inspirerende vorm van leiderschap.”

“Je hebt mensen in de fractie nodig die de blik van regio meenemen.”

Van der Werf heeft andere ambities: “Ik vind juist het volksvertegenwoordigerschap heel leuk. Ik zou graag meerdere periodes in de kamer zitten. Ook om daarbij de regio te vertegenwoordigen. Je hebt mensen in de fractie nodig die de blik van regio meenemen. Neem scholen die dreigen te sluiten omdat er te weinig kinderen zijn. In een stad als Den Haag zijn honderden scholen, een meer of minder heeft niet zoveel effect, maar in een dorp als Rekken is er maar één school. Sluiting zou desastreus zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.