Enschede

Voorzitter Military Boekelo: ‘Uitkleden is de Military onwaardig’

De kogel is door de kerk: de 50ste editie van de Military Boekelo komt er pas in 2021. âWe vinden het niet passend om het evenement begin oktober te houdenâ, zegt voorzitter Robert Zandstra.

459671 military 3
Redactie | Tubantia

Vorige week, toen minister De Jonge schreef dat er pas toestemming is voor massale evenementen in Nederland als er een vaccin is tegen het coronavirus, wilde de organisatie de handdoek nog niet direct in de ring gooien. âWij hadden onze analyse nog niet klaar. Wij geven ons niet over op basis van uitspraken van de ministerâ, zegt voorzitter Robert Zandstra daar deze donderdag over, nadat bekend is gemaakt dat de vijftigste editie van de Military Boekelo wordt doorgeschoven naar 2021.

Even was er nog een beetje hoop dat het evenement door zou kunnen gaan, desnoods zonder de vele duizenden toeschouwers. Maar na intensief overleg met vertegenwoordigers uit de nationale en internationale hippische sportwereld, medewerkers, founders en sponsors is het hoge woord er nu uit: dit jaar geen military in Boekelo.

De organisatie wil geen concessies doen aan de hoge standaard van het topsportevenement. âHet viersterrenniveau waarop Military Boekelo wordt verreden, is van internationaal en olympisch niveau. Dat vraagt om een topsportfaciliteit en een infrastructuur waaraan geen concessies kunnen worden gedaan. Als we dat allemaal zouden uitkleden vanwege de financiële aspecten, dan zouden we het evenement devalueren. Dat is Military Boekelo onwaardig. Zonder publiek en het grotendeels ontbreken van financiële ondersteuning is het dus onmogelijk te realiserenâ, aldus Zandstra.

Onduidelijk
âSinds het begin van de coronacrisis is steeds gekeken, samen met wereldpaardensportbond FEI, welke opties er mogelijk waren om dit topsportevenement door te laten gaan. Maar er is nog steeds veel onduidelijkheid, ook bij de FEIâ, vervolgt Zandstra. âWat zijn de restricties in de verschillende landen voor wat betreft het vervoer van paarden? Oftewel: wie kan wanneer waarnaartoe? Stel dat het door zou mogen gaan: gaan ruiters dan trainen voor een of twee wedstrijden? Nu is het de tijd om onze operatie op te starten, om verplichtingen aan te gaan. Daarom hebben we de knoop nu doorgehakt.â

Bovendien zijn alle betrokkenen het erover eens: in deze tijd staat de gezondheid van de samenleving voorop. âLaten we nu eerst zorgen dat we de samenleving langzaam weer op de rit krijgen. Sommige sponsors hebben gezegd dat ze het niet passend vinden om begin oktober met 40.0000 man feest te gaan vieren. Een andere sponsor zegt: âWat zijn we aan het doen? Laten we eerst zorgen dat de cafés weer opengaan, dat de maatschappij weer draait.â Daarom gaan we niet doormodderen. We willen het evenement niet verloren laten gaan, maar maken een pas op de plaats en stellen het een jaar uit. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.â

Verjaardag

De jubileumeditie staat nu gepland voor 7 tot 11 oktober 2021. Alle aandacht gaat nu naar het organiseren van die editie. Dat kan doordat de vele sponsors, founders en de overheid zich achter het besluit tot verplaatsing scharen. âEen military met publiek en de inzet van vele vrijwilligers en organisaties is wat het evenement uniek maakt in de wereld. We hebben nu wat extra voorbereidingstijd en hopen om onze vijftigste verjaardag samen met de deelnemers, medewerkers, grondeigenaren, sponsors en founders in goede gezondheid en groots te kunnen vierenâ, aldus Zandstra.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.