Gemeente Hengelo heeft Asfalt Centrale Twente (ACT) opnieuw een boete van 50.000 euro opgelegd voor de overschrijding van de uitstootnormen van gevaarlijke stoffen. Uit metingen, uitgevoerd op 25 november 2024, bleek dat in de rook van de asfaltcentrale 0,23 mg/Nm³ van de gevaarlijke stof MVP1, ook wel PAK 16 genoemd, zat. Dit is ruim vier keer zoveel als de toegestane norm van 0,05 mg/Nm³ *.
De gemeente Hengelo heeft al twee keer een zogeheten 'last onder dwangsom' voor Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) opgelegd, omdat het bedrijf zich niet aan de normen heeft gehouden. ZZS zijn zeer gevaarlijke stoffen voor mens en milieu, waaronder MVP1 en MVP2 vallen. MVP1 is de op één na hoogste categorie met Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. MVP2 is de op twee na hoogste categorie met onder meer benzeen en formaldehyde.
"Er is voor MVP1 stoffen een dwangsom opgelegd van 50.000 euro per keer. Dit kan tot een maximum van vier keer tot maximaal 200.000 euro. Deze 50.000 moet nu twee keer betaald worden. Er is ook een last onder dwangsom opgelegd voor de MVP2 stoffen. Deze hersteltermijn is recent verstreken," aldus een woordvoerder van de gemeente. Met andere woorden: er moet betaald worden.
Mocht het maximaal aantal opgelegde dwangsommen niet tot resultaat leiden, dan wil de gemeente harder optreden en strengere maatregelen nemen, zoals het opleggen van hogere boetes of het toepassen van bestuursdwang. Bij bestuursdwang wordt de overtreder verplicht het probleem op eigen kosten op te lossen.
Hengelo zegt ook naar andere overtredingen te kijken, zoals het gebruik van 'verkeerde bitumen' die volgens de vergunning niet zijn toegestaan. Het bedrijf is al gewaarschuwd dat daartegen ook handhavend wordt optreden. Bitumen is een vloeibaar mengsel van verschillende koolwaterstoffen en een belangrijk bestanddeel van asfalt.
Asfalt Centrale Twente heeft bezwaar gemaakt tegen de opgelegde dwangsommen. Op 17 juni 2025 is er een zitting bij de rechtbank waar het bedrijf de eerste last onder dwangsom van tafel probeert te krijgen. Het bedrijf vecht ook de tweede last onder dwangsom aan. Daarover is alleen nog een bezwarenzitting geweest bij de gemeente.
De asfaltproducent zegt ondertussen druk bezig te zijn om te kijken hoe het onder de emissiegrenswaarden kan blijven. In een overleg met de gemeente en BuurtoverlegACT (belangengroep van omwonenden, red.) heeft ACT laten weten een pilot te willen starten met een zogenaamde 'emissiereducerende techniek'. Hierin wordt een deel van de rookgassen uit de schoorsteen gehaald en gereinigd. Deze pilot duurt een half jaar.
Als de proef goed uitpakt, wil het bedrijf deze techniek mogelijk definitief gaan inzetten. Dit kan pas als de gemeente daarvoor een vergunning heeft afgegeven. Ook gaat ACT in samenwerking met Rijkswaterstaat zogenaamde analyzers plaatsen, die de uitstoot gaat meten van onder andere benzeen, PAK's en stoffen als naftaleen en formaldehyde. Doel is om te kunnen bijsturen op de emissies en het reduceren hiervan.
De asfaltcentrale laat zich inmiddels bijstaan door een externe expert op het gebied van milieu en energie. Die vervult deze rol ook voor andere asfaltcentrales, die te maken met dezelfde problematiek.
De gemeente Hengelo zegt de overschrijding van de emissienormen serieus te nemen. "We blijven de asfaltcentrale controleren en metingen doen. Ook blijven we in gesprek met het bedrijf om tot een oplossing te komen."
Externe link: rapportage Emissiemetingen bij Asfaltcentrale Twente te Hengelo, d.d. 25 november 2024 (pdf)
De metingen zijn uitgevoerd door de Omgevingsdienst Regio Arnhem in aanwezigheid van toezichthouders van Omgevingsdienst Twente.
* Nm³ is de hoeveelheid gas die, bij een temperatuur van nul graden Celsius en onder absolute druk van 1,01325 bar, een volume van één kubieke meter inneemt.