Verkeer
Stuur appje
Zoek

VIDEO | PVV wil provinciaal onderzoek vuurwerkramp

459943 20200518 144146

Joeri Pool, fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten, ziet in het rapport van klokkenluider Paul van Buitenen meer dan voldoende aanleiding voor een provinciaal onderzoek naar de toedracht en nasleep van de vuurwerkramp. In 1TwenteVandaag lichtte hij dat toe.

Ernst Bergboer

We willen niet dat dit in een la verdwijnt , stelde Pool, verwijzend naar het rapport van Van Buitenen, maar dat hier een vervolg op komt.

Rol provincieVan Buitenen deed vorig jaar oktober aangifte tegen het OM. Dit weekend twitterde hij dat het parket in Rotterdam, na een omweg over Twente en Arnhem, de zaak in behandeling neemt. Pool vindt dat een goede zaak. Ik hoop dat dat van de grond komt, maar de provincie heeft in de nasleep van de vuurwerkramp ook een rol gespeeld. Wij willen kijken of we die rol destijds goed hebben vervuld. Het rapport van Van Buitenen trekt ook stevig conclusies als het om die rol van de provincie gaat. Wij willen daar een kritische zelfreflectie op.

Hoe dat onderzoek precies opgezet moet worden, is een vraag die de PVV heeft voorgelegd aan de gedeputeerde staten, het dagelijks bestuur van de Provincie. Dat kan een onafhankelijke commissie worden, het zou ook een soort parlementaire enquête op provincieniveau kunnen worden. Waar het om gaat is dat duidelijk wordt of de conclusies in het rapport over de rol van de provincie kloppen of niet.

Recht doen aan wat er is gebeurdDe conclusies uit het rapport van Van Buitenen zijn ernstig, vindt Pool. Er zou sprake zijn van een doofpot, de overheid veegt zijn eigen straatje schoon. Dus ook de provincie. We zeggen niet dat al die conclusies kloppen, we willen onafhankelijk onderzoek naar die conclusies en recht doen aan wat er is gebeurd, recht doen aan de vragen die er leven bij nabestaanden. Pool stipt tevens aan dat de brandweer in vergelijkbare situaties mogelijk nog steeds verkeerd handelt, met alle risico s van dien. Dat zijn gevoelens en zorgen die nog steeds, twintig jaar na dato, leven en die willen we een goeie plek geven en dat er echt een goed onderzoek plaats zal vinden.

Paul van Buitenen publiceerde zijn onderzoeksrapport naar de toedracht en de nasleep van de vuurwerkramp vorige week woensdag, de dag waarop Enschede herdacht dat twintig jaar geleden een volkswijk met de grond gelijk werd gemaakt. Op 12 mei, de dag ervoor, hadden wij een interview met Van Buitenen over de belangrijkste conclusies uit zijn rapport. Die publicatie vind je hier. Klik hieronder voor het hele gesprek met Joeri Pool bij 1TwenteVandaag.

Beeld: Joeri Pool
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.