Enschede

Enschede in plus in 2019, maar miljoenenverlies aan inkomsten coronacrisis is ongekend

Eenmalige financiële meevallers hebben de gemeente Enschede een positief resultaat van 9,3 miljoen euro opgeleverd over 2019. De stad wordt echter hard geraakt door de coronacrisis met een verlies aan inkomsten van 5 tot 10 miljoen euro.

460097 968005 Thumb Large
Teun Staal | Tubantia

Enschede moet financieel bloeden door de pandemie omdat door de coronamaatregelen veel minder geld binnenkomt uit parkeeropbrengsten, precariorechten, toeristenbelastingen, leges en opbrengsten uit de sociale werkvoorziening.

Twee ton per week
Zo vloeit er alleen al door de vele onbezette plekken in de parkeergarages wekelijks twee ton minder in de gemeentekas. De uiteindelijke omvang van het het verlies aan inkomsten is afhankelijk van de duur van de door het kabinet opgelegde beperkende maatregelen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders woensdag gemeld naar aanleiding van de jaarrekening over 2019.

Meevallers
De plus van 9,3 miljoen euro over dat jaar wordt bepaald door eenmalige meevallers rond beschermd wonen, de sociale werkvoorziening, onderwijs, WMO, jeugdhulp en arbeidsmarktparticipatie. De rijksuitkering voor deze posten viel vorig jaar incidenteel hoger uit dan begroot. Nog steeds echter moet Enschede geld toeleggen op deze onderdelen.

Het positieve resultaat leidt er toe dat Enschede 8,6 miljoen euro toevoegt aan het weerstandsvermogen, dat nu 76,1 miljoen bedraagt. Daar staat een bedrag van 43 miljoen aan risicoâs tegenover.

Buffer
âWe hebben dus een buffer opgebouwd dankzij het degelijke financiële beleid van de afgelopen jarenâ, zegt wethouder June Nods. Dat financiële beleid bestond de afgelopen jaren uit vermindering van schulden en het versterken van de reserves.

Enschede zal het geld de komende tijd echter hard nodig hebben door de coronacrisis. Het gemeentebestuurder kondigde eerder al maatregelen aan om verlichting te kunnen bieden aan ondernemers, instellingen, vereniging en inwoners. Bij de laatsten is een stijging van het aantal aanvragen van een ww- of bijstandsuitkering te zien.
Foto: Carlo ter ellen
Fotoonderschrift: De vele lege plekken in de parkeergarages leveren wekelijks twee ton minder inkomsten op.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.