Enschede

VIDEO | Puntjes op de i gezet: Enschedese horeca is klaar voor maandag

Vanaf aanstaande maandag mogen de terrassen in Nederland vanaf 12.00 uur weer open. Ook in Enschede zijn de gemeente en de horeca-eigenaren voortdurend in gesprek met elkaar. In totaal 140 ondernemers in de binnenstad krijgen de mogelijkheid om uit te breiden.

460743 973895 1
Redactie | 1Twente

Vrijdagochtend gingen ondernemers samen met de gemeente op pad om de benodigde belijning aan te brengen. âBinnen deze grenzen is het de verantwoordelijkheid van de horecaondernemer om te voldoen aan de landelijke coronaregelsâ, schrijft gemeente Enschede in een persbericht.

âWe zijn heel erg druk bezig geweest om de normen te bepalenâ, legt eventmanager Robin Hollander uit. Hij is verantwoordelijk voor de tekeningen die moeten aangeven in hoeverre horeca-eigenaren hun terrassen mogen uitbreiden.

Eerlijke verdeling
Ook voor de gemeente was het even puzzelen om de extra terrasruimte zo eerlijk mogelijk te verdelen. Binnenstadwethouder June Nods zegt: âHet college van B&W heeft ruimhartig openbare ruimte beschikbaar gesteld voor extra terrasruimte.â

Hollander geeft aan blij te zijn met de verruiming. Echter laat hij ook weten dat er restaurants zijn die expres ervoor hebben gekozen om niet open te gaan. âSan Remo is zo een café. Het is een heel klein feestcafé en voor de eigenaar is het niet rendabel om maar één tafel naar buiten te zettenâ, aldus Hollander.

Fietsen
Ook over de fietsen werd gesproken. Met name rondom de Grote Kerk staat vaak een groot aantal fietsen. âOoit werd erover gesproken om de Oude Markt helemaal af te sluiten voor fietsers. Maar dat is lastig. Dan moet iemand 24 uur per dag, 7 dagen per week oplettenâ, aldus Hollander. âEn we willen voor de gasten ook een mooie plek creëren. We vragen wel iedereen de fietsen zo dicht mogelijk tegen de kerk aan te zetten zodat we zo veel loopruimte mogelijk overhouden.â

Aan de Noorderhagen, de Stadsgravenstraat, de Raadhuisstraat, de Zuiderhagen, de Korte Haaksbergerstraat, de Kalanderstraat en de Walstraat krijgen de restaurants en cafés minder uitbreidingsmogelijkheden, omdat er anders te weinig ruimte voor brandweer en ambulance beschikbaar is.

foto: Frans Nikkels, © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.