Enschede
Hengelo

Eén betalingsachterstand, meteen hulpbrief van gemeente

Driehonderdvijftig Enschedeërs krijgen morgen een brief van de gemeente, omdat bij hen een betalingsachterstand is geconstateerd. Sinds dit jaar is de gemeente wettelijke verplicht om in het vroegst mogelijk stadium mensen die schulden hebben te helpen met een oplossing. Het gaat om stadsgenoten die onder andere gas, water elektriciteit of huur niet betaalden. “We zijn benieuwd hoeveel mensen vanaf maandag gaan reageren op ons hulpaanbod”, zegt John Bannenberg van de gemeente.

Vroeg eropaf

Wie weleens schulden heeft gehad, weet hoe snel het kan gaan. Voor je het weet zit je er tot je nek in. Je kunt er maar beter snel bij zijn, dus. Hulp vragen. Of hulp bieden. Dat eerste is aan jezelf. En dat tweede... in Enschede loopt al een tijdje het project ‘Vroeg erop’ af om te proberen er zo vroeg mogelijk bij te zijn als er schulden ontstaan of dreigen.

Bij dat project dat als sinds 2019 in de stad loopt, gaat het om meervoudige signalen met meerdere schuldeisers.

Vrijwillig

Bij de 350 Enschedeërs die de brief krijgen, gaat het om een enkelvoudige betalingsachterstand bij één van de leveranciers. Die leveren de informatie over achterstanden aan de gemeente. “Dat gebeurt trouwens in een veilige omgeving. We schrijven de mensen die bijvoorbeeld hun energiekosten of huur niet hebben betaald een brief met daarin hoe ze hulp kunnen krijgen. Ze hoeven niets, het is vrijwillig.”

Vanaf dag één

Het betekent wel dat de gemeente bijna vanaf dag 1 in beeld heeft waar schulden dreigen te ontstaan. “We nemen natuurlijk de incasso niet over, maar we willen wel in een heel vroeg stadium oplossingen aandragen. Schulden moeten niet verder oplopen. We willen mensen niet bij de Stadsbank hebben waar de zwaarder problematiek terechtkomt”, aldus Bannenberg.

De gemeente wijst mensen met schulden op de websites enschede.nl/schuldenvrij met een video over wat je kunt doen als je moeite hebt om je rekeningen te betalen of als je schulden hebt en enschede.nl/vroegsignalering waar informatie te vinden is over de acties van de gemeente.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.