Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Investeerders in de rij voor Enschedese coronasneltest

461450 673455

Acht particuliere investeerders en de ontwikkelingsmaatschappij Oost NL willen geld steken in het Enschedese bedrijf ECsens. De uit de Universiteit Twente (UT) voortgekomen start-up presenteerde vorige week plannen voor de ontwikkeling van een sneltest voor het opsporen van corona. Die test moet volgend voorjaar op de markt zijn.

Gerben Kuitert | Tubantia
Pepijn Beekman (32) en zijn compagnon Dilu Mathew (37) richtten ECsens eind vorig jaar op. Het duo ontwikkelde een biosensor waarmee het coronavirus in een vroeg stadium wordt opgespoord. Het gaat om zogenoemde lab-on-a-chiptechnolgie. Een kastje met daarin een chip die aan een beetje neus- en keelslijm genoeg heeft om aan te geven of iemand besmet is, ook al zijn er nog geen symptomen.

Huidige test onaangenaam Het monster hoeft niet eerst naar een lab, je hoort de uitslag meteen , zegt Beekman. Onze test kost straks 50 euro, de bestaande zijn véél duurder. De huidige coronatests zijn onaangenaam voor wie hem ondergaat. Beekman: Ook een beetje speeksel moet voldoende zijn. Dat zijn we nu ook aan het onderzoeken.

Hele markt is 15 miljard euroECsens haalde al een half miljoen aan financiering voor onderzoek en ontwikkeling op. Daar moet op korte termijn nog 750.000 euro bij, waarvan een half miljoen van private investeerders. De totale markt voor lab-on-a-chiptechnologie is volgens Beekman 15 miljard euro per jaar, waarvan 3 miljard voor corona. Als we daarvan 1 procent pakken, dan doen we het goed , zegt hij.

Converteeerbare leningECsens stelt investeerders voor om het bedrijf een obligatielening met een rente van 5 tot 7 procent te verstrekken. De lening kan worden omgezet in aandelen van ECsens, waarbij de investeerder een korting van 10 tot 20 procent ontvangt. We spraken al met vier geïnteresseerden en één werd direct concreet en sprak al over een percentage aandelen dat hij wilde verwerven in ons bedrijf , zegt Beekman. Dat ziet er dus goed uit, maar het duurt nog wel even voordat alles rond is.

65 corona-initiatieven op UTEScens is één van de circa 65 corona-initiatieven die momenteel worden ontwikkeld op de UT. Van ontwikkeling van apps tot een sneltest en beademingsapparatuur , aldus het directielid Remke Burie van het TechMed Centre van de UT.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.