Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VVD-raadslid in Enschede wil lokagentes inzetten tegen seksuele intimidatie

461584 malkisjanjan

De bestrijding van seksuele intimidatie in Enschede, recent aangekaart door Myrthe van der Houwen, vraagt om de inzet van camera s en lokagentes. Dat oppert VVD-raadslid Malkis Jajan.

Teun Staan | Tubantia

Jazeker en dus moeten wij er als gemeenteraad iets mee. Het is natuurlijk niet normaal, dat van ik wil je kutje eten en de andere voorbeelden die Myrthe heeft gegeven van de manier waarop vrouwen worden nageroepen. Het probleem is niet nieuw, maar dit vraagt wel meteen om actie. Daarom wil ik bij de komende raadsvergadering met een motie komen waarin we afspreken hoe we dit gaan aanpakken.

Hoe stel je je die aanpak voor?

Ik denk dat we als gemeente een paar dingen zouden kunnen doen. We moeten in ieder geval de mogelijkheid van cameratoezicht bekijken; dat we uitingen van seksuele intimidatie registreren. Dan weet je ook waar het probleem zich precies voordoet. Daarna kan er worden opgetreden. De inzet van vrouwelijke lokagenten in burger is ook een idee.

De VVD wil ook een verbod op straatintimidatie. Hoe regel je dat?

Door een verbod als artikel in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening, red.) op te nemen.

Kan dat juridisch wel?

Ik weet dat het niet gemakkelijk is en dat ze in Rotterdam met het argument vrijheid van meningsuiting zijn teruggefloten door de rechter. Maar dat kan geen reden zijn om te berusten. Het is aan de burgemeester om hier iets op te vinden.

Zijn er nog andere mogelijkheden om het probleem aan te pakken?

Er zou toch ook iets van een bewustwordingscampagne moeten komen. Dat klinkt soft voor een VVD er, maar dit is naast een harde aanpak ook iets van de lange adem. Het is net als met alcohol achter het stuur: op termijn moet het besef ontstaan dat het niet kan en niet normaal is. Daarom denk ik aan een campagne met voorbeeldfiguren die de lui die zich schuldig maken aan seksuele intimidatie ook echt weten te raken. Dat zal niet de docent maatschappijleer of een welzijnswerker zijn. Maar wel mensen tegen wie wordt opgekeken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: VVD Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.