Enschede

Ook Enschede moet het dit jaar zonder carnavalsprinsen en optochten doen

Het wordt voor de liefhebbers een heel sober carnavalsseizoen in Enschede. Er wordt geen nieuwe stadsprins gekozen en de negen bij de Enschedese Karnavals Raad aangesloten verenigingen doen het eveneens zonder hoogheid. Ook drie optochten verspreid door de stad zijn afgeblazen.

461638 789280
Bert Hellegers | Tubantia

Dat besluit heeft het bestuur van de overkoepelende carnavalsorganisatie in Enschede in een speciale âcoronavergaderingâ genomen. Vorige week werd bekend dat ook Losser dit jaar geen hoogheden zal kiezen.

âGrote groepen bij elkaar is onverantwoordâVoorzitter Paul ten Thij van de EKR: âWe zijn unaniem tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is om een volwaardig seizoen te organiseren zoals iedereen dit van ons gewend is. Grote groepen mensen bij elkaar brengen met de restricties van anderhalve meter afstand tot elkaar houden, is op dit moment en waarschijnlijk ook voor langere tijd onverantwoord. Daarnaast zijn er grote onzekerheden over nog te treffen maatregelen.â

De traditionele start van het carnavalsseizoen op de 11de van de 11de met de opkomst van de stadsprins en de presentatie van de hoogheden van aangesloten verenigingen gaat niet door. Datzelfde geldt behalve voor de âKrekkelstadoptochtâ door de Enschedese binnenstad eveneens voor de verlichte optocht in Twekkelerveld en de optocht in Glanerbrug.

âMet pijn in het hartâTen Thij: âWe hebben het besluit met pijn in het hart genomen. Maar we vinden het ook om ethische redenen niet wenselijk om in een tijd waarin alles afgelast wordt, het carnaval gewoon door te laten gaan.â

BoekeloHij geeft aan dat het aan de afzonderlijke carnavalsverenigingen zelf is om eventuele andere evenementen in aangepaste vorm plaats te laten vinden. De carnavalsvereniging De Soaltkloetâns uit Boekelo is niet aangesloten bij de EKR en beraadt zich nog over consequenties van de coronaregels voor het komende carnavalsseizoen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Reinier van Willigen
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.