Enschede

De Hollandse Nieuwe is er! Eerste vaatje is voor Twents zorgpersoneel

Een officieel moment met veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe zat er dit jaar niet in vanwege de corona-maatregelen. Daarom stelde het Nederlands Visbureau de eerste vangst van 2020 ter beschikking aan het zorgpersoneel.

461666 mstharing
Wilco Louwes | Tubantia

Ook bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede werd een âeerste vaatjeâ haring getapt. Aan haringdeskundige Hans Fentsahm uit Eibergen was het de eer om de lekkernij te presenteren.

Geen opbrengst, wel een traktatie
Normaal gesproken wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gepresenteerd met een veiling in Scheveningen. Dat bleek dit jaar echter niet mogelijk. âEvenementen zijn vanwege de corona-maatregelen niet toegestaanâ, zegt bestuurder Peter Frans Koelewijn van het Nederlands Visbureau. âWe hebben nagedacht over een online veiling, maar daar hebben we niet voor gekozen. Zonder de sfeer, de geur, het proeven en de dynamiek is het gewoon anders.â

Vorig jaar werd er een recordbedrag van 95.000 euro opgehaald voor het goede doel. Maar in 2020 dus geen veiling en ook geen opbrengst bij de presentatie van de Hollandse Nieuwe. Wel een donatie: de eerste haringvangst van het seizoen komt ten goede aan het zorgpersoneel. âZij hebben wekenlang aan de frontlinie gestaan in de strijd tegen het coronavirus. Daar willen we ze namens alle Nederlanders voor bedankenâ, aldus Koelewijn.

Een haringmeisje van karton
Het is even wennen: het traditionele haringmeisje is dit jaar van karton en bij de presentatie van de Hollandse Nieuwe zijn naast ziekenhuisbestuurder Eric Rikkert slechts enkele medewerkers aanwezig. Toch laat het personeel van het Medisch Spectrum Twente zich de Hollandse Nieuwe goed smaken. Bij de personeelsingang van het ziekenhuis worden de matjesharingen uitgedeeld. Maar liefst 1.500 haringen zijn in Enschede afgeleverd.

Ook in de ziekenhuizen in Groningen en Breda is het personeel getrakteerd. Het officiële eerste vaatje is donderdagmiddag in het Erasmusziekenhuis in Rotterdam aangeboden. âWe hebben voor deze ziekenhuizen gekozen, omdat deze volgens ons het drukst zijn geweest met het behandelen van coronapatiënten.â

Ook Duitsers krijgen de Hollandse Nieuwe

Niet alleen Nederlands ziekenhuispersoneel wordt overigens bedankt met de Hollandse Nieuwe. Ook medewerkers van het ziekenhuis in Münster, waar veel Nederlandse coronapatiënten op de Intensive Care werden behandeld, kunnen aankomende maandag 4.000 matjesharingen als traktatie tegemoet zien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.