Enschede

Demcon gaat innovatieve hechtnaald produceren in Enschede

Techbedrijf Demcon heeft een belang genomen in Mellon Medical. Dit medische bedrijf heeft een nieuwe hechtnaald ontwikkeld, die het risico op complicaties na buikwandoperaties moet verkleinen. Demcon gaat de hechtnaalden in Enschede produceren.

461692 mellon
Gerben Kuitert | Tubantia

Medical Mellon is nu nog gevestigd in Den Haag en neemt binnenkort zân intrek in de vestiging Delft van Demcon. Het hechten van de buikwand is een tijdrovende en kritische klus. De conventionele manier â met naaldvoerder, pincet en hechtdraad â moet met twee handen gebeuren. Mellon Medical bedacht een instrument om met één hand snel en precies te kunnen hechten: Switch suturing device.

Twee keer zo snel
Met de Switch heeft de chirurg hechtnaald zijn tweede hand vrij om het te hechten weefsel te presenteren. Dat komt de precisie en dus de kwaliteit van de hechting ten goede. De invoering van de techniek van âsmall bitesâ, waarbij hechtingen dichter bij elkaar zitten, kan er mee worden versneld. Bovendien gaat het hechten twee keer zo snel. Door de hogere kwaliteit hoever er minder hersteloperaties plaats te vinden en kan alleen al in de VS naar schatting twee miljard dollar per jaar aan zorgkosten worden bespaard.

Metaalspuitgieten
Voor de productie beschikt Demcon Production in Enschede over de benodigde assemblagefaciliteiten en beheerst het ook in Enschede gevestigde Demcon Metal Injection Moulding (MIM) de geschikte metaalspuitgiettechniek voor het maken van precisie-onderdelen van de Switch.

Markt is 3 miljard groot
Demcon doet mee aan de nieuwe financieringsronde van vier miljoen euro. Net als de huidige aandeelhouders: Thuja Capital, ontwikkelingsmaatschappijen Oost NL en BOM (Brabant), en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De wereldwijde markt voor hechtdraad en hechtinstrumenten wordt geschat op drie miljard dollar per jaar.

Wens uit medische wereld

Jemy Pauwels, director investment van Demcon. âUit gesprekken met chirurgen hebben wij de bevestiging gekregen dat dit nieuwe instrument inspeelt op de wens van de medische wereld. We weten wat onze ontwikkelaars nog moeten doen om tot een marktrijp product te komen en we weten wat een realistische kostprijs is.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Mellon Medical
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.