Twente
Enschede

"Heb het lef om aardwarmte te gebruiken in plaats van windmolens'

Als geen van de voorziene zes windmolens in Enschede worden neergezet, zou dat voor Joost Nijhuis van de VVD prima zijn. Hij vraagt in 1Twente Vandaag van het College van Burgemeester en Wethouders lef te tonen en alternatieven als diepe geothermie te onderzoeken.

Gezondheid

De plaatsing van windmolens in Enschede: we raken er niet over uitgepraat. Joost Nijhuis ook niet Hij vindt dat molens de natuur van Twente verpauperen, vindt de afstand van windturbines tot woningen te gering en vreest de gevolgen voor de gezondheid van mens en dier.

icon_main_info_white_glyph

Geothermie of aardwarmte

Er zijn twee typen geothermie of aardwarmte. Ondiepe geothermie tussen de 0 – 300 meter en diepe geothermie tot wel 2500 meter in de bodem.

Bij diepe geothermie halen we met een pomp water van zo'n 90 graden uit de bodem. Hoe dieper de grond in hoe warmer; vandaar aardwarmte. Als de temperatuur van het water maar hoog genoeg is, kan ook elektriciteit worden opgewekt.

Wetenschappers denken dat er ook risico's kleven aan het gebruik van geothermie als een geringe kans op aardbevingen en verontreiniging van grondwater.

Elektriciteit

Voor hem blijft het doel staan: CO2 reductie en de klimaatverandering. “Windmolens zijn een middel. Geen doel. Je moet niet uitgaan van wat er nu is, want dan word je gedwongen om in windmolens en zonneparken te denken. Kijk maar eens wat er komen gaat en dan heb ik het over een alternatief als diepe geothermie.”

Ondanks de woorden van emeritus-hoogleraar Theo van der Meer, die in 1Twente Vandaag opmerkte dat je met geothermie huizen kunt verwarmen, maar geen of nauwelijks elekriciteit kunt opwekken, houdt Nijhuis vast aan dat alternatief voor windmolens.

“Er zijn anderen die zeggen dat je met diepe geothermie wel degelijk elektriciteit kunt opwekken. Zwolle heeft net zes miljoen euro binnengehaald om daarmee aan de slag te gaan. Ik vraag van het college lef om daarop ook in te gaan.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.