Enschede

Soap loopt op het einde: FC Twente kiest voor Jans

Nog deze week moet de handtekening er staan. Dan is Ron Jans (61) officieel de nieuwe trainer van FC Twente. De club en de ervaren oefenmeester zijn er zo goed als uit. Alleen de laatste plooien moeten nog worden gladgestreken.

462020 542921
Fardau Wagenaar | Tubantia

Als Ron Jans zijn handtekening heeft gezet, komt er een einde aan de zoveelste soap bij FC Twente, want de zoektocht naar een nieuwe trainer verliep nogal curieus. De club wilde voor de komst van Jan Streuer, de nieuwe technisch directeur, voor een heel ander type trainer gaan. De gesprekken met de Duitser Alexander Zorniger waren al vergevorderd.

FC Twente-directeur Paul van der Kraan had een uitgebreide profielschets gemaakt: hij wil pressievoetbal zien in De Grolsch Veste, agressiever spel en een nieuwe start maken. De Duitse trainer met roots bij het geroemde RB Leipzig, paste goed in zijn plaatje. Maar voetbal is grillig, want bijna twee weken nadat Zorniger een officieel bod kreeg, staat Jans op het punt een contract te tekenen. âHet is duidelijk dat er contact is. Het ziet er ook goed uit, maar het is nog niet rond. Meer kan ik er niet over zeggenâ, zegt Jans zelf.

Ervaren NederlanderHoe hij opeens de belangrijkste kandidaat werd? Dat ging zo: ruim anderhalve week geleden werd Streuer in het stadion gepresenteerd als de nieuwe technische man. Van der Kraan gaf ter plekke aan dat het niet makkelijk was geweest om een technisch directeur te vinden die aan alle eisen voldoet en voor meer jaren wilde tekenen. Het lijstje kandidaten was kort en iedereen was afgehaakt, liet hij weten.

Het werd Streuer, zijn oud-collega bij Vitesse, voor een jaar. Een tussenpaus, die FC Twente uit de brand helpt. Streuer baarde opzien door op zijn eerste officiële dag bij de club tegen de pers te zeggen liever een Nederlander voor de groep te willen dan een buitenlander. Streuer wist vanzelfsprekend van de verregaande gesprekken met Zorniger, maar voelde zich niet geroepen een pas op de plaats te maken. âAls ze me vragen wat ik wil, dan geef ik mijn mening.â Zorniger haakte een paar dagen later teleurgesteld af. Van der Kraan liet weten niet op de zaak in te willen gaan.

Zo kon het gebeuren dat ergens deze week Jans trainer wordt van FC Twente. Een ervaren Nederlander, rechtstreeks uit de koker van Streuer, die alleen niet per se in de profielschets van Van der Kraan past. Jans is iemand die erom bekend staat spelers te kunnen raken en het Nederlandse voetballandschap goed kent. Dat is volgens Streuer belangrijk nu er liefst zestien contracten aflopen en FC Twente voor de zoveelste keer moet bouwen.

VerbijsteringJans heeft bovendien al het nodige meegemaakt en zal niet snel in paniek raken. De oud-leraar Duits was liefst acht jaar trainer van FC Groningen, voor hij naar Heerenveen vertrok. Met PEC Zwolle won hij in 2014 de bekerfinale door Ajax met 5-1 te verslaan. Alleen aan zijn laatste club Cincinnati beleeft hij minder mooie herinneringen. Begin van dit jaar stapte hij daar op nadat hij tot zijn eigen verbijstering werd beschuldigd van racistische uitingen.

Hij had het zwaar beladen n-woord genoemd in de kleedkamer, in Amerika absoluut not done. In Voetbal International zei hij na zijn terugkeer dat hij niks kwaadaardigs had gedaan, maar wel onhandig was geweest. âIk hád niet mogen meezingen in die kleedkamerâ, zei hij.

In Enschede wordt Jans de opvolger van Gonzalo Garcia, die zijn contract niet verlengd zag worden. Ook zijn assistenten Dennis van der Ree en Peter Niemeyer zijn vertrokken. Fysiektrainer Balder Berckmans mocht blijven, maar gaat aan de slag in België. Jans is nog in onderhandeling met Twente over de invulling van zijn staf.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Lars Smook
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.