Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vogido in Enschede bouwt gestaag aan groene toekomst na rechtszaak rond kunstgras

462183 vogido 1

Voetbalclub Vogido vernieuwt er lustig op los ondanks alle perikelen rondom corona. Het clubgebouw krijgt een facelift en rondom de twee kunstgrasvelden is ledverlichting aangebracht. Voorzitter Theo Busch ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Erwin Waanders | Tubantia

Het geluid van zaagmachines is vanaf de parkeerplaats al hoorbaar. Het clubgebouw van Vodigo ondergaat een metamorfose aan de binnenkant. Op een van de kunstgrasvelden klinken de opgewonden stemmen van basisschoolleerlingen die hun sportlessen buiten mogen doen. Voorzitter Theo Busch kijkt goedkeurend toe in zijn werkkleding.

Warm hart
Hij wijst op de pannakooi tussen de tweede kunstgrasvelden en de stenen staantribune langs de rand van het hoofdveld. Die kooi is een cadeau van de Club van honderd van Vogido. Een mooi gebaar van mensen die de club een warm hart toedragen en gelukkig zijn er dat veel.

Onbedoeld werd zijn club vorig jaar hoofdrolspeler in een rechtszaak over de rubber korrels die voor milieuschade zouden zorgen. Milieuorganisatie Recycling Netwerk deed aangifte tegen Sportaal, nadat een vertegenwoordiger uit Enschede bij Vogido had vastgesteld dat rubberkorrels buiten de velden lagen. Dat ging niet specifiek om onze club, maar we werden wel genoemd en dat is in zo n zaak nooit leuk.

Effecten
Busch haalt er inmiddels zijn schouders over op. Wij hadden zelf niks te maken met die zaak, want de problemen met de korrels spelen bij alle clubs met kunstgrasvelden. De effecten voor de gezondheid en het milieu komen, al dan niet terecht, steeds weer naar voren. Ons hoofdveld stond op de nominatie om vervangen te worden, maar is door de rechtszaak uitgesteld.

Weglekken
Dat betekende niet dat Vogido niets hoefde te doen om te voorkomen dat rubber korrels weglekken naar plekken waar ze niet horen. Integendeel, rondom de twee velden met kunstgras zijn nu planken aangebracht. En ook liggen er matten bij de entree van het veld. Die lagen er altijd al wel, maar vraag voetballers om bijvoorbeeld hun schoenen met modder uit te kloppen buiten en je ziet dat ze dat toch gewoon in de kleedkamer doen. Zo is dat met rubber ook.

Toekomst
Hij wil er niet meer woorden aan vuil maken. Het is onder de rechter. Zijn club bouwt ondertussen rustig door aan een vernieuwd clubgebouw. Trots laat hij een 3D-presentatie zien. Hier zijn we heel erg blij mee. Veel werk wordt door leden gedaan, al blijft het nu in coronatijd wat lastig. De serre en het terras zijn flink aangepakt. Er moet nog wel flink veel werk gebeuren, maar we hebben nog even de tijd.

Wensen

Vogido is wat Busch betreft qua gebouw en accommodatie voor de komende 10 tot 15 jaar wel klaar. Al blijft er nog altijd de wens voor een grotere parkeerplaats. Het is hier op zaterdag vaak erg druk en het gaat allemaal maar net goed, dus daar gaan we met de gemeente, Sportaal en de buurt nog eens goed naar kijken.

Vergroenen

De ledverlichting is op gebied van duurzaamheid al een stapje. Busch geeft aan dat Vogido het sportpark verder wil vergroenen. Daar zijn we achter de schermen mee bezig samen met de provincie Overijssel. En we wachten uiteraard op de vervanging van ons hoofdveld. Daar zal geen rubber meer inkomen, maar wat dan wel dat is aan Sportaal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.