Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Burgemeester: Racisme en homohaat horen niet thuis in Enschede

462435 892481 3

Vooruitlopend op een spoeddebat met de gemeenteraad veroordeelt burgemeester Onno van Veldhuizen in scherpe bewoordingen de mishandeling van de 23-jarige Gerardo Kenzo Sno in de binnenstad van Enschede: Racisme en homohaat horen niet thuis in Enschede.

Stephan Scheper | Tubantia

De jonge homo werd zaterdagnacht bewusteloos geslagen door een groepje van naar schatting tien mannen. Het slachtoffer deed aangifte van openlijk geweld. De grootste fractie in de Enschedese raad (Burgerbelangen) vroeg maandag al een spoeddebat aan met de burgemeester over de recente reeks van incidenten die in Enschede plaatsvond. Van seksuele intimidatie en drugsoverlast tot homogeweld. Of dit debat al wordt gehouden op woensdag 24 juni staat nog niet vast.

We weten nog niet precies wat zich in de nacht van zaterdag op zondag in onze binnenstad precies heeft afgespeeld , meldt Van Veldhuizen. Maar laat ik over één ding volstrekt duidelijk zijn: racisme en homohaat, laat staan wanneer dat gepaard gaat met geweld tegen groepen of individuele mensen, horen niet thuis in Enschede.

Discriminatie en geweld We leven in een democratische rechtstaat waarin de rechten van alle inwoners zijn vastgelegd in onze grondwet. Discriminatie op grond van ras, seksuele geaardheid, geloof of geslacht zijn simpelweg verboden en geweld tegen personen wordt door de politie onderzocht en zo nodig aan het Openbaar Ministerie voorgelegd , verzekert Van Veldhuizen.

Hij geeft aan dat camerabeelden van het incident door de politie worden onderzocht en getuigen worden gehoord. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek worden eventuele vervolgstappen tegen één of meer personen overwogen. Ook dat is onderdeel van onze rechtsstaat. Laat de politie en het Openbaar Ministerie eerst hun werk doen voordat ik inhoudelijk op een individuele casus in ga.
foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.