Enschede

Raadslid in Enschede wil verbod seksuele intimidatie en pleit weer voor lokagentes

Lokagentes, cameratoezicht, een wettelijk verbod of een campagne. Dat zijn enkele instrumenten die VVDâer Malkis Jajan in gedachten heeft om de seksuele intimidatie in Enschede mee te bestrijden.

462571 pol2 12
Teun Staal | Tubantia

De politiek in Enschede gaat dinsdag in gesprek over deze kwestie. Op de raadsagenda staat dan een motie. Centraal staat de vraag of er als gevolg van de kwestie-Myrthe van der Houwen een breed actieprogramma tegen seksuele intimidatie moet komen.

Bejegening Myrthe
Jajan en collega-raadslid Jan Willem Elferink (PVV) stelden onlangs afzonderlijk schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van de noodkreet van petitie van Myrthe van der Houwen, de studente die in de binnenstad veelvuldig op seksueel intimiderende wijze wordt bejegend.

Het college kwam afgelopen dinsdag met de antwoorden op de vragen van de twee raadsleden. Daarin meldt het gemeentebestuur dat het de zorgen over de (on)veiligheid in de stad onderschrijft, maar dat een wettelijk verbod op seksuele intimidatie nogal wat voeten in aarde heeft. Zo zou een verbod met het oog op de vrijheid van meningsuiting moeilijk zijn te regelen.

Geen gegevens
Exacte gegevens over de achtergronden van mensen die zich bezondigen van seksuele intimidatie zijn er niet, meldt het college. Dergelijke informatie wordt niet vastgelegd, aangezien er geen formeel verbod bestaat. Het college gaat slechts zijdelings in op de bewering van PVVâer Elferink dat veel plegers van seksuele intimidatie een islamitische achtergrond zouden hebben. Het college noemt dat een âaannameâ van Elferink die nergens uit blijkt.

VVD-raadslid Jajan is tevreden met de antwoorden. âDe burgemeester heeft als verantwoordelijke bestuurder met de wet te maken, maar ik heb het idee dat hij wel wil kijken naar die APV en een eventueel verbod en andere maatregelen. Dat is goed.â Overigens bekijken CDA en PvdA op landelijk niveau in de Tweede Kamer de mogelijkheden om seksuele intimidatie strafbaar te stellen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.