Enschede

Testen van Corona-meld-app begint met scholieren Stedelijk Lyceum in Enschede

Leerlingen van het Stedelijk Lyceum in Enschede hebben een prominente rol bij het testen van de corona-meld-app. Zij gaan vanaf maandag als eersten aan de gang met de app. Dat gebeurt in het DesignLab van Universiteit Twente.

462646 iphone 410324 1920 1
Frank Timmers | Tubantia

Donderdagochtend maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend dat vanaf volgende week honderden Twentenaren de corona-meld-app zullen gaan testen. Het is een laatste grote stap op weg naar het gebruik ervan.

's Middags om 17.00 uur begon bij de Universiteit Twente in een persconferentie voor een toelichting van de hoofdrolspelers in deze test.

Twente
Het onderzoek in Twente bestaat uit diverse onderdelen. In de eerste plaats wordt bekeken of de technologie goed werkt en of gebruikers de app snappen.

In een kleinschaliger onderzoek wordt bekeken of ook kwetsbare mensen ermee overweg kunnen. Een andere, kleinere groep buigt zich over de vraag of de app ethisch verantwoord is.

De hoofdrolspelers in het onderzoek zijn aan universiteiten en aan de GGD Twente verbonden. Het gaat om Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid bij GGD GHOR Twente, Lisette van Gemert-Pijnen, hoogleraar Persuasieve Gezondheidstechnologie van de Universiteit Twente (UT), Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek van de UT en Wolfgang Ebbers, als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, maar woonachtig in Enschede.

Van Gemert Lisette leidt de gebruikerstesten, Verbeek buigt zich over ethische kwesties en Ebbers is verantwoordelijk voor veldtesten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay