Twente

'Trump deed toch iets goeds: het had nog erger kunnen zijn'

Blij met de inauguratie van Joe Biden, maar bepaald pessimistisch over zijn regeerperiode. De Amerikaanse assistent-professor Nolen Gertz die op de UT werkt, denkt niet dat zijn nieuwe president het gaat redden. “Je kunt geen bruggen bouwen met mensen die niet accepteren dat je de president bent of met mensen met fascistisch gedachtengoed.”

Spannend

Gertz vertrekt wel meteen na zijn bijdrage aan de uitzending van 1Twente Vandaag naar huis. Hij wil geen seconde missen van de inauguratie die op stapel staat. “Ik vind het spannend. Ik ben niet eerder tevreden dan dat het klaar is en ze veilig zijn.” Het is niet voor niets dat hij elk moment op z’n telefoon kijkt om te zien of er geen aanslag plaatsheeft.

Bezetting

Washington wordt bezet door 25.000 militairen om de inauguratie veilig te laten verlopen. “Het is een militaire bezetting. Er is spanning, want er zijn nog heel veel republikeinen die in Trump geloven.”

De rassenverschillen zorgen voor bijna onoverbrugbare verschillen, want hoe verbind je Amerikanen die een blanke overheersing voorstaan met de multiculturele maatschappij die Amerika is. Nolen Gertz ziet dat niet gebeuren. Hij zag zelfs confederatievlaggen in Enschede die voor hem het symbool voor het verkeerde gedachtengoed zijn.

“We hebben problemen met wapenbezit en de rechtsextreme groeperingen. Die konden hun gang gaan, waardoor ze het idee kregen dat ze succesvol kunnen zijn als ze dat willen. Dan zie je dat tolerantie makkelijk kan overslaan naar fascisme.”

Compromisloos

Het zal duidelijk zijn dat de Enschedese Amerikaanse democraat in hart en nieren geen goed woord over heeft voor Donald Trump. Ja, misschien toch: “Hij had nog erger kunnen zijn. Hij deed iets goeds door het niet nog erger te maken dan het was.”

Hij hoopt dat Joe Biden vasthoudt aan de waarheid. “Je kunt geen compromissen sluiten met de waarheid. Je komt er niet mee weg door te vergeten en te vergeven. Je moet de mensen die het verkeerd hebben gedaan verantwoordelijk houden en op dat punt geen bruggen willen bouwen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.