Enschede

AUDIO | SP-Kamerlid Futselaar: ‘Verlies 300 banen bij Eaton nieuwe ramp voor Twente’

Het Hengelose bedrijf Eaton schrapt 300 van de ruim 700 arbeidsplaatsen. Het bedrijf verhuist de productie naar Turkije en Hongarije waar de productiekosten beduidend lager liggen. Er is een saillante parallel te trekken met Vredestein in Enschede. Ook daar wordt het werk de komende jaren naar Hongarije verplaatst, waar de productiekosten beduidend lager liggen.

463070 978972
Franklin Veldhuis | 1Twente

Met de reorganisatie bij Eaton verdwijnen 240 vaste arbeidsplaatsen en 60 flexibele arbeidsplaatsen. Het is niet de eerste reorganisatie, maar nog nooit was het banenverlies zo fors als nu. Volgens het CNV is er een sociaal plan afgesproken voor het personeel dat moet vertrekken.

De Tweede Kamerfractie van de SP wil dat minister Wiebes van Economische Zaken zich persoonlijk inzet om het aangekondigde banenverlies bij Eaton tegen te gaan. Daarnaast wil de SP een strategie voor het behoud van industriële werkgelegenheid in Twente. De fractie heeft hierover Kamervragen gesteld.

Kamerlid Frank Futselaar: âNa het verschrikkelijke nieuws van het banenverlies bij Vredestein wordt Twente nu getroffen door de volgende ramp. In beide gevallen gaat het om relatief hoogwaardige productie die naar onder andere Hongarije verdwijnt. Dit is een patroon dat gestopt moet worden. Minister Wiebes, de regio, vakbonden en werkgevers moeten gezamenlijk met een strategie komen om deze tendens tegen te gaan. Twente verdient echt beter dan dit voortdurende banenverlies.â

Eaton in Hengelo is onderdeel van het Amerikaanse Eaton, waar zo'n honderdduizend medewerkers werkzaam zijn. Eaton produceert in Hengelo schakelsystemen voor elektrische apparatuur en -distributie. Er werken ruim 700 mensen. Het bedrijf maakt al zeker tien jaar geen winst meer. De laatste jaren wordt er jaarlijkse vele miljoen verlies gemaakt, met als dieptepunt 2014 en 2015, toen werd er beide jaren 27 miljoen veriles geleden.
1Twente sprak woensdagmiddag met SP-Kamerlid Frank Futselaar. Luister hieronder naar het interview.
foto: Marieke Amelink