Enschede

Veiligheidsregio: buurtbarbecue en kermis mogen weer, maar pas op bij drank

Volgens de nieuwste noodverordening van de Veiligheidsregio Twente mag het allemaal weer: de buurtbarbecue, de kermis, een Strongmanrun of een foodtruckfestival. Als iedereen zich maar aan de coronaregels houdt.

463167 glass of beer 3444480 1920
Angelique Kunst | Tubantia

Volgens burgemeester Sander Schelberg van Hengelo, voorzitter van de Veiligheidsregio, is deze achtste noodverordening sinds het uitbreken van de coronapandemie wel een historische. Want zij blijft naar verwachting tot ver in oktober geldig en bijna alles mag weer, als iedereen zich maar aan de regels houdt.

87 boetes

Dat wil zeggen: anderhalve meter afstand, niesen in de elleboog, vaak handen wassen en niet dicht op elkaar. Tot nu toe gedraagt Twente zich keurig: de besmettingsgraad is er laag en sinds het allereerste begin van de crisis werden slechts 87 boetes uitgedeeld.

Enkele kroegen âop oranjeâ
Het grootste probleem op dit moment zijn de kroegen in de nachtelijke uurtjes: hoe meer drank de bezoekers op hebben, hoe slechter ze zich aan de regels houden. In de Twentse steden zijn een stuk of tien kroegen die âop oranjeâ staan, dat wil zeggen dat ze al diverse waarschuwingen hebben gehad en dat ze bij de volgende overtreding een boete krijgen.

Evenementen

De belangrijkste versoepeling van de regels sinds 1 juli is, zoals premier Mark Rutte al aankondigde, dat evenementen weer mogen. Dat betekent dat er bijvoorbeeld weer buurtbarbecues, braderieën en hardloopwedstrijden georganiseerd mogen worden. Ook de kermis mag weer.

De Veiligheidsregio Twente hanteert simpele regels: naast de normale vergunningaanvraag moet worden aangetoond dat iedereen zich bij het evenement aan de coronaregels kan houden. Dat betekent dat er voldoende doorstroom moet zijn of de gasten moeten zitten en op anderhalve meter afstand blijven.

Hoop op creativiteit
De Veiligheidsregio komt deze zomer elke week drie keer bij elkaar met een club deskundigen om advies te geven over vergunningaanvragen. Schelberg hoopt op creativiteit bij de organisatoren: âJe kunt dingen misschien niet zo inkleden als je andere jaren deed, maar als je op zoek gaat naar oplossingen is er toch veel mogelijkâ.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay