Enschede

VIDEO | Prestigeproject De Kop gaat fase twee in: aanpak wateroverlast belangrijk

Eén van de grootste prestigeprojecten van Enschede gaat de tweede fase in. De nieuwe inrichting van de Haaksbergerstraat, Ripperdastraat, De Ruyterlaan, Nijverheidsstraat, Piet Heinstraat en Beltstraat is in volle gang. Nu, in fase twee, worden de Haaksbergerstraat vanaf de personeelsinrit van het MST tot en met de rotonde met de Zuiderval aangepakt.

463193 life kop van de boulevard
Redactie | 1Twente

De komende jaren gaat de hele zuidkant van de Enschedese binnenstad op de schop. âWe gaan de openbare ruimte aanpakken en woontorens ontwikkelenâ, legt projectleider Annemiek van den Heuvel uit. De woontorens komen op het terrein van het oude ING-kantoor te staan en ter hoogte van het politiegebouw.

Aanpak openbare ruimte
Fase 1, de aanpak van de Haaksbergerstraat, is in oktober afgerond. Dan volgt fase 2. Voordat de vastgoedontwikkeling van start gaat, pakken de projectontwikkelaars de openbare ruimte aan. Van den Heuvel noemt de drie grootste ingrepen: âDe rotonde, die op dit moment aan de kruising met de Zuiderval ligt, ter hoogte van het Janninkscomplex, gaat verdwijnen. Daar komt een kruising met verkeerslichten, aangezien er tijdens de spits te veel fietsers door de rotonde rijden.â

Daarnaast verdwijnt de busbaan op de Haaksbergerstraat en wordt verplaatst naar het midden van de rijbaan. Door de verplaatsing moet meer ruimte voor voetgangers en fietsers komen, maar ook voor wadiâs die de wateroverlast moeten voorkomen.

Risicoâs
Van den Heuvel geeft aan dat het hele project in 2027 afgerond moet zijn. Dat het hele project een succes gaat worden, was niet altijd een zekere zaak. De projectontwikkelaars hadden te maken met stijgende bouwkosten, vertraging en een ontwikkelaar die plots op zoek ging naar een partner. Het project zou de ontwikkelaars 150 miljoen euro gaan kosten, maar de financiële risicoâs groeiden. Maar volgens wethouder Jeroen Diepemaat ligt er nu een nieuw plan en die is bijna afgerond. Tegen de Twentsche Courant Tubantia zei hij dat het een âzoektochtâ was.
Annemiek van den Heuvel was te gast in 1Twente Vandaag om de plannen toe te lichten. Kijk hieronder naar het interview.
foto: LIFE / gemeente Enschede