Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | UT-onderzoekers bedenken nieuwe manier om COVID-19 gevallen in kaart brengen

463662 HKEB0214

Onderzoekers van de faculteit ITC van de Universiteit Twente hebben een nieuwe manier bedacht om wereldwijd de COVID-19 gevallen in kaart te brengen. Zij hebben een set kaarten gepubliceerd die een algemeen en gemakkelijk te begrijpen overzicht moet geven van de pandemie. De kaarten laten zien waar op de wereld een virus is uitgebroken, en in welke mate. Volgens cartograaf Menno-Jan Kraak vertellen de kaarten een heel verhaal.

Redactie | 1Twente

Kenmerkend voor de kaarten van Kraak en zijn team zijn de blauwe en rode cirkels. De cirkels laten we variëren in grootte , aldus Kraak in 1Twente Vandaag. Veel doden, grote cirkels en weinig doden, kleine cirkels.

Maar om echt de samenhang te kunnen zien, zijn meer dingen nodig dan alleen cirkels, aldus Kraak. Zo kan het aantal geïnfecteerde mensen bijvoorbeeld belangrijk voor de capaciteit van het zorgsysteem zijn. Worden op een kaart van Kraak en zijn collega s naast de cirkels bijvoorbeeld ook ziekenhuisbedden weergegeven, kunnen beleidsmakers vervolgens zien waar de knelpunten zijn.

Reconstructie
Op dit moment proberen de onderzoekers de gebeurtenissen uit de afgelopen nog te reconstrueren. Maar in theorie kan alles , aldus Kraak. Daarom hebben we kaarten van de drie grootste gebieden gemaakt. China, USA en Europa. Die hangen nauw met elkaar samen.

Verschil
Wat de kaarten bijzonder maakt, zijn de aangegeven wegen- en luchtnetwerken en havens in de verschillende landen. Het vermoeden is natuurlijk dat zo n virus met de mens meereist over onze infrastructuur , aldus de onderzoeker. Je zou, met de gegevens van de luchtmaatschappijen, kunnen gaan kijken waar gevlogen wordt en wanneer de gevallen opduiken.

De kaarten zijn bedoeld voor onder andere virologen, beleidsmakers of journalisten. Uiteindelijk moeten de kaarten helpen te communiceren waar de hotspots van de pandemie zich bevinden en hoe ze zich in de loop van de tijd ontwikkelen.
foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.